Заради бисквити с канабис: 6 деца са в болница в Плевен

0
145
Деца, яли бисквити с канабис, са в болница в Плевен
Хоспитализирани деца. Снимка: УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД, Facebook

6 деца, които са консумирали бисквити с канабис, са били приети УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин, съобщи експертът „Връзки с обществеността“ в болницата Таня Вашкова.

Децата са приети с тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи. Уведомени са органите на МВР, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая. Води се разследване по случая.

Екипът от лекари в Клиниката по токсикология призовават родители и деца да бъдат внимателни.

„Ние, лекарите токсиколози, сме дълбоко загрижени за последните случаи на отравяне с бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати. Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия“, алармира доц. д-р Евгения Бързашка, началник на Клиника по клинична токсикология, добавяйки:

„Като родители и възрастни е изключително важно да бъдете бдителни и да гарантирате безопасността на децата. Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати, особено такива, които могат да съдържат вещества като канабис – изключително вредни за здравето на децата ни.“

За да защитите себе си и близките си, имайте предвид следните съвети:

  • Уверете се, че познавате добре източника на всички закупени или получени хранителни продукти.
  • Не приемайте никакви хранителни продукти от непознати или съмнителни източници.
  • Научете децата си никога да не приемат храна от непознати, без първо да се консултират с вас.
  • Обучете децата си за опасностите от консумацията на незаконни вещества, като канабис.
  • Насърчавайте откритата комуникация между вас и вашите деца, така че те да се чувстват комфортно да споделят своите притеснения или страхове с вас.

„Не забравяйте, че превенцията е ключова, когато става въпрос за защита на нашите деца от потенциални опасности на улицата. Като работим заедно и оставаме бдителни, можем да създадем по-безопасна среда за всички“, споделя доц. Бързашка.

Клиниката по клинична токсикология към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на токсикологично болни – деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.

От „Възраждане“ предлагат промени за по-адекватна помощ за хората с увреждания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments