Русия нанесе удари по обекти на отбранителната промишленост и авиационни бази в Украйна

Конфликтът между Русия и Украйна продължава да ескалира

1
169
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Руското Министерство на отбраната съобщи за нанесени удари по обекти на отбранителната промишленост и авиационни бази в Украйна, които доведоха до значителни разрушения и човешки жертви. Според официални лица при ракетния обстрел са загинали най-малко 29 души, включително в детска болница, предаде Ройтерс.

Министерството на Русия заяви, че ударите са били ответна мярка за нападенията срещу руски енергийни и икономически обекти. Губернаторът на руската Белгородска област, Вячеслав Гладков, съобщи по-рано за загинал цивилен и трима ранени след украински обстрел в района.

„Тази сутрин, в отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руски енергийни и икономически обекти, Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с прецизни оръжия с голям обсег на действие по обекти на украинската военна промишленост, както и военновъздушни бази на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/“, се казва в изявление на руското Министерство на отбраната.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че руските сили са изстреляли повече от 40 ракети, които са поразили няколко града и са нанесли щети на инфраструктурата, търговските и жилищните сгради в най-ожесточената атака от месеци насам.

Руското Министерство на отбраната отрича твърденията на Киев, че ударите са били умишлено насочени срещу гражданска инфраструктура, като посочва, че разрушенията са причинени от украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна в рамките на града.

В Киев местните власти съобщиха, че девет души са загинали, а най-малко 33 са ранени при ударите срещу столицата. В Кривой Рог, родния град на Зеленски, са убити десет души, а 31 са ранени, уточни кметът Олександър Вилкул. Други трима души загинаха в Покровск, Източна Украйна, след като ракета удари производствена сграда, съобщи областният управител на Донецка област.

Масираната атака срещу Украйна беше извършена на фона на неочакваното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Пекин, където той се срещна с китайския президент Си Цзинпин, за да обсъдят възможно споразумение за мир в Украйна.

Конфликтът между Русия и Украйна продължава да ескалира, нанасяйки тежки последствия върху цивилното население и инфраструктурата. Международната общност трябва да продължи усилията си за намиране на трайно и мирно решение на този дългогодишен конфликт.

Какво ще стане, ако Русия взриви ядрена бомба в Космоса?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments