Победата на левицата във Франция: Призоваха за оставката на президента Еманюел Макрон

Изборите предизвикаха множество разногласия и напрежение в страната

1
61
Франция
Снимка от Pixabay

Нервност се усещаше сред тълпата на площад „Републиката“ в Лион, докато окончателните избирателни секции затваряха на най-значимите избори в скорошно време. Стотици хора се събраха, очаквайки резултатите, които щяха да определят бъдещето на Франция.

Малко след 20:00 часа новината за победата на левицата се разпространи бързо, предизвиквайки бурни аплодисменти и радостни възгласи. Широкият ляв алианс, известен като „Новият народен фронт“ успя да спечели 182 места в парламента, докато центристката група на Еманюел Макрон, Ensemble, остана на второ място със 163 места. Крайнодясното, антиимиграционно „Национално обединение“ на Марин Льо Пен, зае трето място със 143 места.

Резултатите бяха посрещнати с огромно облекчение от много граждани, които изразиха своето задоволство от победата на левицата. В Париж и други градове като Тулуза и Нант, хиляди хора се събраха, за да празнуват и изразят радостта си от резултатите. През деня, когато избирателната активност достигна най-високата си точка за последните четири десетилетия, въпросът на всички беше дали крайната десница ще спечели абсолютно мнозинство.

Въпреки радостта от победата много хора останаха загрижени за възхода на „Национално обединение“, която почти удвои размера на своята група в парламента. Мнозина призоваха за оставката на президента Еманюел Макрон и за нови избори през есента.

Изборите предизвикаха множество разногласия и напрежение в страната, като десетки магазини в Лион бяха барикадирали прозорците си, подготвяйки се за риска от насилствени протести. Около 30 000 полицаи бяха разположени в цялата страна, за да предотвратят евентуални безредици.

Партията на Льо Пен, създадена в началото на 70-те години, дълго време беше възприемана като опасност за демокрацията поради своите антисемитски, хомофобски и расистки възгледи. Въпреки усилията на Марин Льо Пен да смекчи имиджа на партията, нейната дълбока враждебност към имигрантите и мюсюлманите остава.

Резултатите от изборите оставят Франция в състояние на политическа несигурност, като анализатори предупреждават за възможността от продължителен период на парализирана политика. Това се случва в момент, когато страната се подготвя за домакинството на Олимпийските игри и докато Европа продължава да се бори с войната в Украйна.

Въпреки предизвикателствата, мнозина виждат победата на левицата като положителна стъпка и се надяват на обединение с центристите на Макрон за справяне с бъдещите задачи.

Франция гласува: Изборът ще определи силата на крайнодесните

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори през юни в опит да спре възхода на крайнодясната партия „Национално обединение“, която триумфира на евровота. Рисковата му игра не се оправда напълно. Макар че партията на Марин льо Пен загуби изборите и в краткосрочен план не се очертава да сформира крайнодясно правителство, най-много места получи обединената левица, известна под името „Нов народен фронт“, която включва в състава си партията на крайнодесния ветеран Жан-Люк Меленшон. Лагерът на Макрон остана на второ място. Тъй като нито един от трите политически блока не спечели достатъчно места, за да състави самостоятелно правителство, сега партиите нямат… Прочети още »