Министерство на земеделието увеличава времето за подаване на документи по определена програма

0
8445
Земеделие, земеделците
Земеделие. Снимка: Pixabay

Министерство на земеделието обяви, че срокът за предоставяне на допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията се удължава до 30 септември. Това е предвидено в нов проект на Наредба за изменение на Наредба № 10 от 2023 г., който е публикуван за обществено обсъждане. Тази наредба определя условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата, както и хуманното отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023–2027 г.

Удължаването на срока има за цел да предостави на земеделските стопани повече време за подготовка и предоставяне на необходимите документи. Това ще улесни процеса на одобрение за участие и получаване на плащания по интервенциите, които са насочени към подобряване на околната среда и климата. В предложението не са идентифицирани допълнителни рискове, свързани с контрола и навременната обработка на подадените заявления.

С удължаването на срока до 30 септември земеделските стопани ще имат повече време да съберат и представят всички изискуеми документи. Това ще им осигури по-голяма гъвкавост и възможност да се подготвят по-добре за участие в интервенциите. Министерството на земеделието цели да създаде по-благоприятни условия за земеделските производители, като същевременно се гарантира ефективното прилагане на агроекологичните мерки.

Проектът на Наредба за изменение на Наредба №10 от 2023 г. е публикуван за обществено обсъждане, което ще позволи на заинтересованите страни да предоставят своите мнения и предложения. Това е важна стъпка за осигуряване на прозрачност и участие на всички заинтересовани страни в процеса на вземане на решения.

Министерство на земеделието продължава да работи в посока създаване на по-добри условия за земеделските стопани, като удължаването на срока за предоставяне на документи по агроекологичните интервенции е само един от многото примери за това. С новите мерки и стратегии се цели устойчиво развитие на земеделието и селските райони в България, като се акцентира върху опазването на околната среда и подобряване на климатичните условия.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 21 юли 2024 г., включително, с него може да се запознаете ТУК.

Устойчиво земеделие: Как новите култури могат да помогнат на българските фермери?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments