Въздушен удар уби 25 души в южната част на Газа

0
35
Разрушения в Газа
Разрушения в Газа. Снимка: UNRWA, Facebook

Израелски въздушен удар срещу училище, превърнато в подслон в южната част на Газа, уби най-малко 25 палестинци във вторник, докато тежките бомбардировки на север принудиха затварянето на медицински заведения в град Газа и изпратиха хиляди да бягат в търсене на все по-недостижимо убежище, предава „Асошиейтед прес“.

Новото сухопътно нападение на Израел в най-големия град в Газа е последното му усилие да се бори с бойците на Хамас, които се прегрупират в райони, за които армията по-рано каза, че са до голяма степен прочистени. Големи части от град Газа и градските райони около него са изравнени или са оставили разрушен пейзаж след девет месеца битки. Голяма част от населението избяга по-рано по време на войната, но няколкостотин хиляди палестинци остават на север.

„Боевете бяха интензивни“, коментира Хаким Абдел-Бар, който е избягал от квартал Туфа в град Газа в дома на роднини в друга част на града. Мъжът споделя, че израелските бойни самолети и дронове „удрят всичко, което се движи“ и че танковете са се преместили в централните райони.

Стачката на входа на училището уби най-малко 25 души, според репортер на Асошиейтед прес, който преброи телата в болница Насър в Хан Юнис. Говорителят на болницата Уим Фарес съобщи, че сред загиналите са най-малко седем жени и деца и че броят им вероятно ще нарасне.

По-ранни въздушни удари в централната част на Газа убиха най-малко 14 души, включително жена и четири деца, според две болници, приели телата. От началото на войната преди девет месеца Израел многократно е нанасял удари по цели на бойци в Газа.

Военните обвиняват Хамас за смъртта на цивилни, тъй като екстремистите се бият в гъсто населени градски райони, но армията рядко коментира отделни удари, които често убиват жени и деца. Израелската армия каза, че въздушният удар близо до училището и докладите за цивилни жертви се преразглеждат и твърди, че ударът е бил насочен към бойци на Хамас, които са участвали в атаката срещу Израел на 7 октомври.

Също така не последва незабавна информация за жертви в град Газа. Семейства, чиито роднини са били ранени или хванати в капан, са викали линейки, но първите, които са реагирали, не са могли да достигнат до повечето от засегнатите райони поради израелските операции, заяви Небал Фарсак, говорител на Палестинския червен полумесец. Те бе категорична:

„Това е опасна зона.“

След като в понеделник Израел призова за евакуация от източните и централните части на град Газа, персоналът на две болници – Ал-Ахли и болницата на Асоциацията на приятелите на пациентите – побърза да премести пациентите и да ги затвори, съобщиха от ООН. Фарсак потвърди, че и трите медицински заведения, управлявани от Червения полумесец в град Газа, са затворени.

Десетки пациенти бяха прехвърлени в индонезийската болница в северната част на Газа, която сама по себе си беше сцена на тежки боеве по-рано през войната. Мохамад Абу Насер, който бе останал да се лекува там, заяви:

„Не знаем къде да отидем. Няма лечение и необходимост за живот. Умираме бавно.

Във вторник израелската армия съобщи, че е наредила на болници и други медицински заведения в град Газа, че не е необходимо да се евакуират. Но болниците в Газа често затварят и преместват пациенти при всякакви признаци на възможни израелски военни действия, опасявайки се от нападения.

Епископската църква в Близкия изток, която управлява Ал-Ахли, каза, че болницата е била „принудена да затвори от израелската армия“ след заповедите за евакуация и вълна от нападения с дронове наблизо в неделя.

През последните девет месеца израелските войски са окупирали най-малко осем болници, причинявайки смъртта на пациенти и медицински работници, както и масивни разрушения на съоръжения и оборудване. Израел твърди, че Хамас използва болници за военни цели, но е предоставил само ограничени доказателства. Само 13 от 36-те болници в Газа функционират, и то само частично, според хуманитарната служба на ООН.

Кампанията на Израел в Газа, предизвикана от атаката на Хамас на 7 октомври, е убила или ранила повече от 5% от 2,3 милиона палестинци в Газа, според Министерството на здравеопазването на територията. Почти цялото население е изгонено от домовете си. Много от тях са били премествани многократно. Стотици хиляди са натъпкани в знойни палаткови лагери.

Хуманитарната служба на ООН уточнява, че изселването в град Газа е „опасно хаотично“, като хората са инструктирани да бягат през квартали, където се водят боеве. Ето как се казва изявление на агенцията:

„Наблюдавани са хора да бягат в различни посоки, без да знаят кой път може да е най-безопасен.“

В него се уточнява, че най-голямата пекарна на ООН в града е била принудена да затвори и че боевете са блокирали достъпа на хуманитарни групи до складовете.

Маха Махфуз, майка на две деца, сподели, че е бягала два пъти през последните 24 часа. Тя първо се втурна от дома си в град Газа към къщата на роднина в друг квартал. Когато това става опасно, тя избягала в понеделник вечерта в Шати, стар десетилетия бежански лагер, прераснал в градски квартал, където Израел е извършвал многократни нападения. Жената описа огромни разрушения в районите, атакувани при последните нападения.  И изтъкна:

„Сградите бяха разрушени. Пътищата бяха унищожени. Всичко се превърна в развалини.“

Израелските военни заявиха, че разполагат с разузнавателни данни, показващи, че бойци от Хамас и по-малката групировка Ислямски джихад се прегрупират в центъра на град Газа. Израел обвинява Хамас и други екстремисти, че се крият сред цивилни. В Шиджаия, квартал на град Газа, който е свидетел на седмици на битки, военните казаха, че са унищожили 6 километра (3 мили) тунели на Хамас.

Хамас предупреди, че последните нападения в град Газа може да доведат до провал на преговорите за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на заложници. През последните дни Израел и Хамас изглежда намалиха различията с посредничеството на САЩ, Египет и Катар.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна във вторник с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси в Кайро, за да обсъдят преговорите, съобщиха от офиса на ел-Сиси. Повече преговори трябваше да се проведат в сряда в Катар, където Хамас има политически офис.  Но пречките остават, дори след като Хамас се съгласи да отстъпи от ключовото си искане Израел да се ангажира да прекрати войната като част от всяко споразумение. Хамас все още иска посредници да гарантират, че преговорите ще приключат с постоянно прекратяване на огъня.

Израел отхвърли всяка сделка, която би го принудила да прекрати войната с Хамас непокътнат. В понеделник Хамас обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху, че „поставя повече пречки пред преговорите“, включително операциите в град Газа.

Трансграничната атака на Хамас на 7 октомври уби 1200 души в Южен Израел, повечето от които цивилни, според израелските власти. Бойците взеха за заложници около 250 души. Около 120 все още са в плен, като около една трета са мъртви.

Бомбардировките и офанзивите на Израел в Газа са убили повече от 38 200 души и са ранили повече от 88 000, според Министерството на здравеопазването на територията, което не прави разлика между бойци и цивилни в преброяването си.

Експерт в туризма: Тези, които умеят да правят бизнес, нямат проблем с кадрите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments