Колаген: Ключът към здрава кожа, коса и стави

Открийте какво представлява колагенът, какви са неговите видове, ползи и как да го включите в ежедневната си диета

4
114
Жена използва колаген
Илюстративна снимка

Колагенът е една от най-популярните хранителни добавки в днешно време. Много хора разчитат на него, за да забавят стареенето на кожата, да заздравят косата и да подобрят състоянието на ставите си. Въпреки това, все още има много хора, които не знаят какво точно представлява колагенът и каква е ролята му в нашето тяло. В тази статия ще научите какво е колагенът, какви са неговите видове, защо намалява с възрастта, кои храни са богати на колаген и какви са неговите ползи.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, който има ключова роля в структурата и функцията на кожата, хрущялите, костите и съединителната тъкан. Състои се основно от аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин, които образуват характерната тройна спирала.

Колагенът играе важна роля в следните клетъчни процеси:

– Възстановяване на тъкани
– Имунен отговор
– Клетъчна комуникация
– Клетъчна миграция /процес, необходим за поддържане на тъканите/.

Колагенът е изключително важен за подвижността и гъвкавостта на ставите, както и за еластичността на кожата.

В човешкото тяло са познати 28 типа колаген, но основните са:

Колаген Тип 1 – най-разпространен и се намира в сухожилията, органите и костите.
Колаген Тип 2 – намира се в хрущяла.
Колаген Тип 3 – среща се в ретикуларните влакна като костния мозък, често заедно с Тип 1.
Колаген Тип 5 – отговорен за образуването на клетъчните повърхности и косата.

Защо губим колаген?

С напредване на възрастта производството на колаген намалява, водейки до признаци на стареене като бръчки, суха кожа и намалена костна плътност. Фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и консумация на ултра-преработени храни допринасят за този процес.

Тютюнопушенето ускорява разпадането на колагена и води до преждевременно стареене на кожата. Прекалената употреба на алкохол нарушава функцията на кожата да се възстановява. Храни с високо съдържание на захар и ултра-преработени продукти намаляват производството на колаген чрез процеса на гликация, който пречи на взаимодействието на колагена с клетките и протеините.

Колагенът се съдържа във всички видове животни, като най-концентриран е в кожата и ставите. Ето няколко примера за богати на колаген храни:

– Кости, кожа и сухожилия на животни /напр. кожа на пиле, свински джолан/
– Определени видове морска храна /напр. рибешка кожа/
– Костен бульон и продукти от животински произход.

За да поддържате производството на колаген, може да консумирате храни, богати на протеин като пилешко месо, риба, боб и яйца. Освен това, тялото има нужда и от други нутриенти за производството и поддържането на нивата на колаген. Витамин C, например, участва в синтеза на колаген, затова ниските нива на витамин C могат да доведат до нарушено производство на колаген.

Една от основните причини за употребата на колаген е за подобряване здравето на кожата. Според редица проучвания приемането на хранителни добавки с колаген може да подобри хидратацията и еластичността на кожата и да намали появата на бръчки.

Ползи за костите и ставите

Според 24-седмично проучване сред 96 здрави мъже и жени /на възраст между 20 и 55 години/, приемането на неденатуриран колаген тип 2 /UC-II/, извлечен от пилешки хрущял от гръдната кост, е подобрило подвижността на колянната става при участници, изпитващи дискомфорт, свързан с дадена активност. Проучването показва, че флексията на коляното се е подобрила в по-голяма степен в сравнение с групата, на която е дадено плацебо.

Според друго проучване, приемането на хранителни добавки с колаген дългосрочно, може да повиши костната минерална плътност при жени след менопауза, които имат по-голяма вероятност от развиване на остеопения и остеопороза.

Ползи при остеоартрит

Остеоартритът представлява разграждане на ставния хрущял – вид съединителна тъкан, която разделя дадени стави, например колянната и бедрената. Смята се, че при остеоартрит, приемът на хранителни добавки с колаген може да снабди тялото с необходимите аминокиселини за ускоряване синтеза на колаген като това може да спомогне за възстановяването на хрущяла. Според проучвания, при остеоартрит, колагенът, и по-конкретно неденатуриран колаген тип 2 (UC-II), може да стимулира имунната система по начин, който спомага за намаляване на възпалението.

Колагенът е изключително важен за поддържането на здравето на кожата, костите и ставите. Приемането му чрез добавки или богати на колаген храни може да предложи значителни ползи за здравето и да забави процесите на стареене. Въпреки неизбежното намаляване на колагена с напредване на възрастта, правилният начин на живот и балансираната диета могат да помогнат за поддържането на нивата на този важен протеин в нашето тяло.

Добавянето на колаген в ежедневната диета може да бъде полезна стратегия за поддържане на младостта и здравето на кожата, косата, костите и ставите. Независимо дали чрез хранителни добавки или чрез храни, богати на колаген, важно е да осъзнаем значимостта на този протеин и да направим необходимите стъпки за неговото поддържане.

Как един сезонен зеленчук помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Колаген: Ключът към здрава кожа, коса и стави […]

trackback

[…] Колаген: Ключът към здрава кожа, коса и стави […]

trackback

[…] Колаген: Ключът към здрава кожа, коса и стави […]

trackback

[…] Колаген: Ключът към здрава кожа, коса и стави […]