Кои са 11 от най-добрите плажове в България?

Разнообразието е огромно, тъй като е разположено на почти 400 км брегова ивица

3
28904
Болата
Снимка: Wikimedia Commons

Цялата източна граница на България е разположена на Черно море и съответно предлага разнообразни плажове за всеки вкус – от уединени, недокоснати пясъци, идеални за любителите на слънцето, до оживени плажни барове с парти атмосфера. Разнообразието е огромно, тъй като е разположено на почти 400 км брегова ивица, пише специализираният уебсайт за туризъм „Lonelyplanet“.

Пиковият сезон за посетители на българското крайбрежие е през юли и август, когато температурите обикновено достигат над 35°C. Юни предлага чудесна алтернатива с по-малко хора, въпреки че температурите може да са по-ниски /около 30°C/ и времето е по-малко предвидимо. Септември е още по-добър, ако искате да избегнете всички тълпи и да реализирате бюджетни пътувания в края на сезона – просто внимавайте за местните официални празници около 6 и 24 септември, когато има повече туристи и по-високи цени.

От север на юг разгледайте тези красиви плажове по българското крайбрежие.

Табела "Пазете Дюните" на плаж "Липите"
Табела „Пазете Дюните“ на плаж „Липите“. Снимка: Искра.бг

1. Плаж Крапец – най-доброто място за бюджетно къмпингуване на плажа

За спокойно бягство край морето, надникнете в непокътнатата красота на плаж Крапец. Има огромен пясъчен бряг, заобиколен от природа. Удобствата на място включват малък плажен бар и сцена, на която от време на време се провеждат музикални и театрални представления. Ако търсите бюджетна морска ваканция, настанете се в бунгало или опънете палатка в къмпинг „Крапец“.

2. Плаж Болата – най-доброто за гледане на изгрева

Сгушен на северното Черноморие, плаж Болата е част от природен резерват „Калиакра“ – дом на рядка флора и фауна, включително някои защитени видове костенурки и прилепи. Можете да видите мигриращи птици, които минават над близкото езеро, и да се насладите на живописни гледки към морето от върха на поразителните червени скали. Достъпен с кола, този плажен залив е любим на българите. Ако се чувствате приключенски настроени, събудете се рано, за да видите изгрева от върха на скалата над плажа – ще трябва да извървите пеша около 20 минути, за да стигнете до върха.

3. К.к. „Златни пясъци“ – най-доброто за семейства на „all inclusive“ ваканция

К.к. „Златни пясъци“ – със своя златист пясъчен бряг – е идеален за тези, които търсят „all inclusive“ удобство в първокласни курорти с развлечения. В близост има и много ресторанти, кафенета и магазини. Грабнете място на някой от удобните шезлонги на плажа или поплувайте под зоркото око на дежурните спасители през светлата част на деня. Безопасното плуване и многото местни детски площадки правят този плаж популярен избор за семейства с малки деца.

"Златни пясъци"
„Златни пясъци“. Снимка: Министерство на туризма

4. Плаж Кара дере – най-добрият плаж за любителите на природата

Добре скрит в средата на брега на Черно море, дългият пясъчен плаж Кара дере е едно от недокоснатите места на българското крайбрежие и любимо място за местните жители. Достъпен само по неравен черен път, той е малко предизвикателство за достигане и няма никакви удобства наблизо – всичко това допринася към неговия чар. Намерете спасение от жегата в дългата горска ивица край плажа. Може да видите хора да се настаняват за вечерта в близката гора, но имайте предвид, че къмпингуването там не е законно, тъй като е защитена зона.

5. Плаж Градина – най-добрият за барове, ресторанти и развлечения край плажа

Любима дестинация както за българи, така и за чужденци, Градина е фаворит. С многобройни барове, ресторанти и възможности за развлечения, това е горещо място за по-младите плажуващи, търсещи забавление и почивка край морето.

6. Шофьорски плаж – най-добрият за избягване на тълпи

Известен още като Алепу, този плаж се простира покрай дългия, но не натоварен едноименен път. Това е пясъчен плаж с много пространство. Къмпингуването не е разрешено, но близостта му до няколко малки крайбрежни града го прави идеален избор, когато други местни крайбрежни места са пренаселени.

Приморско
Приморско. Снимка: Община Приморско

7. Северен плаж Приморско – най-добър за уиндсърф и сърф

Избягвайте месеците юли и август и се отправете към Приморско Север през юни или септември, когато има невероятни възможности за уиндсърфинг и каране на сърф. Резервирайте урок с местно сърф училище и ще откриете оживена общност от любители на приключенията и природата – така ще превърнете ваканцията си на плажа в незабравимо изживяване. Освен това има обособена зона за съвместна работа на плажа с изглед към морето, така че можете да свършите малко работа между уроците си по сърф.

8. Централен плаж Варвара – най-добрият малък плаж

Централният плаж на Варвара е уникално място за бягство без нито един от големите хотели или ресторанти, които се намират другаде по крайбрежието. Разположен в очарователното село Варвара, пристигнете рано, за да си осигурите място на уютния плаж, който има малък бар в единия край. Всяко лято музикалният фестивал „Wake Up Stran-Jah“ събира местни и международни DJ артисти за тридневно събитие.

9. Велека – най-добрият за наблюдатели на птици

Плажът Велека в Синеморец предлага невероятна природна среда – там, където реката се среща с морето – с лесен достъп до градските удобства. Перфектен за семейства и любители на природата, този плаж е част от природният резерват край река Велека. Това е едно от популярните места в България за наблюдение на птици, тъй като известният миграционен път Виа Понтика минава над тази местност. Малко по-нагоре по реката можете да се насладите на обиколка с лодка и да разгледате някои от местните видове флора и фауна, които са част от природния резерват.

Плаж "Велека"
Плаж „Велека“. Снимка: Община Царево

10. Липите – най-добрият спокоен плаж

До плаж Липите можете да стигнете само след 20 минути ходене пеш южно от плаж Бутамята в очарователния град Синеморец. Сгушен между високи скали, този широк пясъчен плаж няма барове или магазини, така че носете всичко необходимо със себе си, включително много вода и чадър за малко сянка. Наоколо има много по-популярни плажове, така че хората са склонни да избират този плаж, когато искат да избягат от тълпите и да се насладят на спокойствие.

11. Силистар – най-добрият плаж, далеч от големите градове

Силистар, един от най-южните плажове на брега на морето, е пясъчен залив, сгушен между скали и гори. Това е популярна дестинация за много местни жители, с училище за уиндсърф и сърф , както и някои места за храна и напитки, отворени през летните месеци. Отправете се към него за плажен ден, далеч от големите градове – има и обособена зона за къмпинг, ако искате да останете по-дълго.

Всички заведения трябва да осигуряват безплатна тоалетна

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
У.ю
У.ю
2 месеци по-рано

Уж ДЕ ФАЛШИВА РАБОТА ГАНЬО ГИ УМЕЙ ТЕЗ МОШЕНГИИ

КУРЧО
КУРЧО
2 месеци по-рано

У ТЪПОТО СЕЛО ЯМБОЛ ИМА БЛАТО ГЬОЛ ТУНДЖАРЛЪКА ЕЛАТЕ ДА СА КЪПЕТЕ В БАТАКА И МРЪСОТИЯТА МНОГО Е ЗДРАВОСЛОВНО УБИВА ВСИЧКО ЖИВО И УМРЯЛО

Димитров
Димитров
2 месеци по-рано

Най добрия плаж е Иракли ако не знаете