Евгений Кънев: Решението на Конституционния съд разделя българите и налива омраза

Анализаторът критикува решението на Конституционния съд, което отменя съдебната реформа

0
224
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Evgeni Kanev, Facebook

„Решението на Конституционния съд /КС/ е само поредният акт, който още повече разделя българите и налива омраза между тях. Между тези, които разбират, че нашите институции са изпразнени от съдържание и вместо него са напълнени с обслужващ персонал на мафията. И тези, на които е внушено да мразят всички, които искат промяна – понеже им се привижда заплаха за техните интереси.“

Така започва Facebook публикация на анализатора Евгений Кънев във връзка с решението на Конституционния съд да отмени като противоконституционни голяма част от промените в Конституцията в глава „Съдебна власт“. Според съда противоконституционни са текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на обвинител номер едно. Така на практика се отменя цялата съдебна реформа. Постът продължава така:

„Дори и в тази непосилна среда, трябва да намерим начин като барон Мюнхаузен да се издърпаме. Трябва да намерим сили отново за някаква оптимистична теория за нашия народ. Някакъв разказ за общо бъдеще между всички нас на тази земя.

Предложих да почнем с общата ни любов към нашата земя и хора – с истинския патриотизъм, нетиран от всякаква омраза към съседи, другите и ближните.

Да цитирам пак проф. Александър Кьосев:

„Да си патриот, означава да обичаш страната си и се грижиш за нея. Да произвеждаш, да създаваш иновации, да увеличаваш благосъстоянието, но също да спазваш законите и да настояваш другите да ги спазват. И още да преследваш корупцията, да си плащаш данъците, да гласуваш, да поддържаш цивилизационния й избор. То изисква да си непримирим към бутафориите, подменящи България. Нашата история е показала, че можем да направим това. На никого не дължим благодарност за това, че ни има, убедени сме, че родолюбие е друга дума за „заедно“ и „грижа“.“

Как да разкажем тази България?

В България за която мечтаем и работим:

  • Излизаме от дома си и вървим по чиста и светла улица с нови тротоари и здрави плочки;
  • Градският транспорт – чист и удобен – идва навреме;
  • В близкото училище на децата ни преподават чудесни учители, които учат децата на любов не само към родината, а и към народа ни, и им дават знания и умения, които им позволяват да се реализират лично и професионално;
  • Болницата е наблизо, а там работят страхотни лекари, които бързо и качествено могат да се погрижат за нас;
  • Съседите са ни сърдечни, уважителни и заедно се грижим за общия ни дом, блок, улица, квартал;
  • Заплатата /Пенсията е достатъчна за достоен живот и пр.;
  • Нарушителите на пътя, на публични места, в квартала, в общината и държавата биват бързо и справедливо наказвани.

Как да го постигнем всичко това (какви реформи предлагаме)?

Надали по-добре може да се опише, отколкото в „Манифеста за граждански патриотизъм“.

(1) Правила, еднакви за всички

“В Родината, за която мечтаем, законите не са празни думи. Тя е дом: а у дома има топлота и уют, но има и справедливост, правилата се спазват.”

Който извърши престъпление, трябва да получи наказание. Който не работи за общото благо и загуби нашето доверие, трябва да напусне публичната си работа. Който може, но не иска да работи не получава или получава от държавата по-малко от който работи.

Но за да стане всичко това реалност са нужни промени навсякъде, където има заложена несправедливост, отгледала свои политици и чиновници, които я пазят: затова направихме реформи в Конституцията, за да отстраним безконтролните главен прокурор – който „създаде“ Пеевски и служебните кабинети, които „създадоха“ Радев; затова предлагаме и промени в законите, за да се отстранят всички лица, които работят за себе си и своите господари в сянка, а не за народа.

(2) Всички граждани са с равни права и не подлежат на дискриминация

“По завета на Левски, вкъщи наистина не е възможно да се нарушат ничии права, независимо от етнос, религия, убеждения, култура, раса, пол или сексуална ориентация. Убедени сме, че дискриминацията е основата за отчуждение, конфликти и престъпления, които трябва и можем да избегнем. В нашия дом всеки чужденец би получил гостоприемство и хуманно отношение в рамките на българските закони.”

(3) ЕС и НАТО са нашият избор на ценности и път за висок жизнен стандарт

“Ние се борим за равноправно място и в Европейския съюз и НАТО, устояване на българските интереси и достойнство в тях. Но да сме равноправни означава твърд ангажимент към тези съдбоносни за нас общности и съюзи, солидарност с общите им ценности и политики, поддържане единството в ситуации на криза. Пазим в сърцето си онази България, която няма да се снишава и свива в провинциалния си ъгъл, а ще поддържа Европа единна. Тя не би се снишавала страхливо при трудни ситуации, а винаги би защитавала ценностите на демокрацията и правовия ред, би стояла твърдо с конкретна, ясна позиция. Днес тази България застава категорично в подкрепа на Украйна срещу агресора.”

(4) Всички български граждани по света са наши братя

“Отвореният и съзнателен патриотизъм не може да бъде излъган с омраза, игрички на противопоставяне и тотална изолация от света. Хуманен към чужденците, солидарен към европейските ни партньори и приятели, по отношение на българите, емигрирали по света, той има различно, топло чувство. Никой от нас не е забравил, че те са братя и сестри, обитатели на духовния дом, наречен България. Затова предлагаме обмислени и дългосрочни политики към българската диаспора. България трябва да се ползва от тяхната помощ и компетентност, а заедно с това да укрепва чувството им за принадлежност, да полага и дългосрочно държавно усилие по поддържането на българската култура и език сред децата им.”

(5) Само ние защитаваме истински европейския път на България

Ние защитаваме безкомпромисно европейските ценности. Нашият бранд/идентичност е на единствената проевропейска и антикорупционна политическа сила в България.
Голямата разлика между нас и партиите с евроатлантически табелки е, че те не само не работят, а пречат да стане реалност фундаменталната ценност на ЕС – върховенство на правото. Корупцията, която практикуват като modus operandi на тяхното битие в политиката и всевъзможните пречки, които създаваха с години за истинска съдебна реформа разкриват фалша на техните претенции за евроатлантическа ориентация.

Нашата цел е да убедим повече граждани, че европейският път на България е безалтернативен – както убедително доказват статистиката за доходите по време на нашите управления – и че само антикорупционни по своята същност политически сили могат да водят България по него.

Алтернативата е руския мир – бавното, но сигурно свличане на България към руската геополитическа сфера на влияние с излизане или формално членство в ЕС и НАТО. Така си представям разказа за България в общи линии. Да, далеч по-трудно е да се намерят неговите разказвачи и водачи, които да убедят българите в него.“

Бивш правосъден министър: КС в дебрите на конституционната езотерика

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments