Открита е третата жертва след взривовете край Елин Пелин

Все още е ограничено движение по път Елин Пелин - гара Елин Пелин

2
475
Взривеният склад между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин, взривовете
Взривеният склад между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. Снимка: БТА

Все още движението по път III-105 Елин Пелин – гара Елин Пелин от км 10 до км 13 е ограничено поради взривове и пожар в склад за пиротехнически изделия. Това съобщиха тази сутрин от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Припомняме, че сигнал за пожара в складовете за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин беше подаден около 18:30 часа на 25 юли. При злополуката в складовете пострадаха тежко двама души – баща и дъщеря, които впоследствие починаха. За тях стана ясно, че мъжът е доц. Петър Шишков – преподавател в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Вчера от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ съобщиха тази сутрин, че е починала и дъщеря му Кристина, която беше приета в болницата след инцидента.

Един човек все още е в неизвестност. Това стана ясно от думи на вътрешния министър Калин Стоянов, който заяви: 

„Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде взето крайното решение за започване на първоначален оглед. За съжаление в близост до входа на склада се вижда труп, който днес ще направим всичко възможно да бъде фиксиран съобразно правилата…Предстои да се вземе решение за действия на пожарната, но все още е опасно.“

Най-вероятно четвъртият човек е в помещението, откъдето са започнали взривовете и където всичко е разрушено – дебели стени и бетонни плочи са изхвърчали на до 10 м, взривовете са били много сериозни, коментира Стоянов.

„Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за борба с тероризма, специално тези, които противодействат на взривове, влязоха тежко оборудвани, огледаха склада, от който всички изпитваме страх да не се случи нещо, действително има доста стока вътре, става въпрос за високотехнологични изделия от най-висок клас, за които следва да направим всичко възможно да не предизвикаме взрив. Колегите успяха да обезопасят самия склад. Стените му са изключително здрави, спазени са всички изисквания, компрометирана бе само входната врата, която е ролетна щора…“, каза той, цитиран от „БНР“.

Снощи кметът на общината Ивайло Симеонов съобщи, че до този момент е установено, че около 30 къщи са с материални щети, като основните са счупени прозорци и напукани стени. Ще бъдат оценени имоти на още около 100 адреса.

„Ние сме длъжни да проверим всички, но се правят и опити за измама. Колегите минават експертно и няма да позволим измами“, посочи Симеонов.

Обходите се осъществяват от служители на Община Елин Пелин. Описите ще бъдат предадени на Комисията по бедствия и аварии. Вчера кметът съобщи, че вече е възстановено газоподаването.

Благотворително събитие в Бургас: „Кино на открито за малкия Алекс“

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] работи Калин Стоянов разкри, че е имало още едно момче в складовете за фойерверки, когато са започнали […]

trackback

[…] след взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин вече са четири. Това съобщава Софийската окръжна […]