Д-р Станка Радева: Ползването на климатик – има ли риск за здравето ни?

Редовната поддръжка на климатиците и значението за здравето ни

0
2249
Климатик, риск за здравето
Климатик. Снимка: Pixabay

Ползването на климатик може да има негативно влияние върху нашето здраве. Обострената мигрена, както и различните неврологични проблеми са едни от тях. Какви са здравните рискове от дълъг престой в климатизирано помещение споделя д-р Станка Радева от Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“ пред „NOVA NEWS“?

Какво е важно да знаем:

  • Нужно е филтрите на климатиците да бъдат редовно почиствани и сменяни, тъй като в тях се задържат изключително много микроорганизми, които могат да бъдат изключително вредни за нашето здраве. Хората, които са предразположени към заболявания на дихателната система: бронхиална астма и хроничен бронхит е нужно да са особено внимателни. Един замърсен климатик при тях е възможно да доведе до изостряне на оплакванията.
  • Голямата разлика между температурата отвън и тези вътре може да предизвика стрес за организма и да повлияе негативно върху сърдечно-съдовата и дихателната система на човека. Ако навън е 30-35°C, а вътре 18°C – това е огромна температурна амплитуда. Нашето тяло не може да се адаптира толкова бързо – нуждаем от време за адаптация. Д-р Радева препоръчва в помещението да се задава температура от 22-23°C
  • Да седим директно под струята от студен въздух на климатика е опасно. Това води до схващания в шийнораменната област. Лицевият нерв също може да се възпали от директно насочен климатик, а това възпаление може да доведе до лицева пареза, която носи своите последствия и за други органи.

Психиатърът д-р Петър Стоев: Как родителските амбиции влияят върху децата? (II част)

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments