Министрите упълномощиха Нетаняху да атакува Хизбула

0
54
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons

Израелският кабинет по сигурността упълномощи министър-председателя Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната да решат кога и как да отвърнат на смъртоносната ракетна атака, която според Израел и САЩ е извършена от ливанската шиитска войнствена групировка „Хизбула“, информира „BBC“.

Министрите се събраха на извънредно заседание след удара по окупираните от Израел Голански възвишения в събота вечерта, при който загинаха 12 деца и тийнейджъри от общността на друзите. „Хизбула“ отрича да носи отговорност.

Това беше и най-смъртоносният трансграничен инцидент в продължение на месеци на престрелки между двете страни. Нападението засили опасенията, че сравнително ограничените досега военни действия могат да прераснат в тотална война.

Западните правителства настояват Израел да прояви сдържаност в отговора си. Белият дом заяви, че води „непрекъснати дискусии с израелските и ливанските партньори след ужасяващото нападение“ на игрището в друзкия град Маждал Шамс.

Белият дом заяви, че „работи и за дипломатическо решение по Синята линия /неофициалната граница между Израел и Ливан/, което да сложи край на всички нападения веднъж завинаги“.

В понеделник сутринта израелски безпилотен самолет нанесе удар край ливанския град Шакра, на около 6,5 км от израелската граница, и уби двама души, съобщиха ливанските държавни медии. Израел не е коментирал доклада. В Маждал Шамс погребенията на младите жертви се състояха в неделя сред сцени на неистова скръб. Хиляди хора се бяха събрали, докато ковчезите, покрити с бяло, бяха пренасяни през града.

Нападението е най-опустошителното за общността на друзите, която от векове живее на Голанските възвишения. Те са част от арабскоговоряща етническа и религиозна група, която живее в Ливан, Сирия, Голанските възвишения и Северен Израел. Тези, които живеят на окупираните от Израел Голански възвишения, са под израелско управление, откакто Израел завзема района от Сирия във войната през 1967 г., въпреки че много от тях са запазили своята вярност към Сирия. На скалистото плато живеят около 21 000 души, като около 20 % от тях са приели израелско гражданство.

Нападението срещу Маждал Шамс предизвика възмущение в Израел и в общността на друзите, около 110 000 от които също живеят в Израел.

Нетаняху прекъсна посещението си в САЩ, за да се върне в Израел след удара. Той проведе срещи с представители на отбраната, преди да свика кабинета по сигурността в неделя. След продължилото часове заседание кабинетът на министър-председателя излезе с кратко изявление, в което се казва само, че „членовете на кабинета са упълномощили министър-председателя и министъра на отбраната да вземат решение за начина и времето на отговора срещу терористичната организация „Хизбула“.

По-рано в съболезнователен разговор с духовния водач на израелската общност на друзите, шейх Муафак Ṭариф, Нетаняху заяви, че „Хизбула“ ще „плати за това висока цена, каквато не е плащала до този момент“.

„Хизбула“ категорично отрича да стои зад нападението, като според съобщенията обвинява за кръвопролитието неуспешна израелска ракета-прехващач. В изявление в неделя началникът на щаба на израелските военни генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че Израелските сили за отбрана (IDF) знаят „точно откъде е изстреляна ракетата“.

Генерал Халеви определи атаката като неуправляема ракета земя-повърхност „Фалак“ с 53-килограмова бойна глава. Той подчерта:

„Това е ракета на „Хизбула“. И всеки, който изстрелва такава ракета в застроен район, иска да убива цивилни, иска да убива деца.“

Преди това спорадичните боеве между Израел и „Хизбула“ се изостриха, след като Хизбула изстреля ракети по израелски позиции ден след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври. „Хизбула“ твърди, че действа в подкрепа на палестинците.

Израелският кабинет по сигурността упълномощи министър-председателя Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната да решат кога и как да отвърнат на смъртоносната ракетна атака, която според Израел и САЩ е извършена от ливанската шиитска войнствена групировка „Хизбула“.  Министрите се събраха на извънредно заседание след удара по окупираните от Израел Голански възвишения в събота вечерта, при който загинаха 12 деца и тийнейджъри от общността на друзите. „Хизбула“ отрича да носи отговорност.

Това беше най-смъртоносният трансграничен инцидент в продължение на месеци на престрелки между двете страни. Нападението засили опасенията, че досегашните сравнително ограничени военни действия могат да прераснат в тотална война

Израелските военни наредиха евакуацията на град Газа, ранна цел на войната с „Хамас“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments