Панагюрище почете Райна Княгиня на 107-годишнината от кончината й

С едноминутно мълчание и свеждане на глави присъстващите засвидетелстваха признателността и почитта си

0
54
Панагюрище почете Райна Княгиня
107 години от кончината на Райна Княгиня. Снимка: Община Панагюрище

Панагюрище почете 107 години от кончината на великата българка – Райна Княгиня, извезала заветните думи „Свобода или смърт“ на Главното знаме на Априлското въстание.

Пред паметника й на площад „Райна Княгиня“ Сабина Барзекова, екскурзовод в Исторически музей-Панагюрище, изнесе доклад за нелекия живот на Знаменоската. Тя каза:

„Датата е 29 юли, годината е 1917. На този ден преди 107 години завършва земния си път Райна Княгиня – именитата българка, изпълнила във всяко едно отношение дълга си към родината. Една истинска светица, чието име е записано със златни букви в нашата история. Животът й е низ от препятствия и трудности, но благодарение на смелостта, непоколебимостта и твърдостта, тя успява до край да устои своята родолюбива позиция спрямо България. Жената, която показва на цяла една нация, че българинът трябва да се изправи и да се бори сам за свободата си. Нейната смелост и готовността да жертва живота си са достойни за уважение.“

Стихотворение, посветено на Райна Княгиня, рецитираха две деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие /ЦПЛР/ в Панагюрище.

С едноминутно мълчание и свеждане на глави присъстващите засвидетелстваха признателността и почитта си към историческото дело на знаменитата панагюрка.

Венци и цветя на паметника на Райна Княгиня бяха поднесени от Общински съвет-Панагюрище, кмета на Община Панагюрище Желязко Гагов, Исторически музей-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, ЦПЛР, „Асарел-Медет“ АД, и признателни граждани.

Българската история с Румен Петков: Тайните зад обира в Арабаконашкия проход и последствията за Васил Левски

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments