Джо Байдън предлага реформи във Върховния съд

Промените включват ограничения на мандата и задължителен кодекс за поведение

0
27
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще предложи мащабни реформи във Върховния съд, включително ограничения на мандата и задължителен кодекс за поведение на деветимата съдии, предаде „Reuters“. Поради дълбокото разделение сред членовете на Конгреса обаче, шансовете за приемане на промените изглеждат малки.

Лидерът ще предложи промените, както и конституционна поправка за премахване на мащабния президентски имунитет, по време на реч в президентската библиотека „Линдън Б. Джонсън“ в Остин, Тексас.

„Тази нация е основана на един прост, но дълбок принцип. Никой не е над закона. Нито президентът на Съединените щати. Нито съдия от Върховния съд на Съединените щати. Никой“, твърди Байдън в статия, която беше публикувана на страниците на вестник „Washington Post“ по-рано днес.

Призивът на Байдън за реформи беше отправен само седмица, след като той прекрати кандидатурата си за преизбиране и подкрепи вицепрезидента Камала Харис, насърчавайки я да се изправи срещу кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп на изборите през ноември. Напускащият президент предприе този ход, подтикнат и от решението на Върховния съд, който преди време се произнесе, че правото на аборт не е конституционно, както и от други строги решения, които блокираха програмата на Байдън по въпросите на имиграцията, студентските заеми, задължителните ваксини и климатичните промени.

За разлика от другите членове на федералната съдебна власт, съдиите от Върховния съд, които заемат постовете си пожизнено, нямат задължителен етичен кодекс за поведение. По закон те са задължени да докладват свои странични доходи и определени подаръци, ако имат такива, въпреки че приемането на покани за обеди и вечер и други „лични жестове“, като например гостуване в жилището на дадено лице, обикновено са изключени от този списък. През ноември Съдът прие първия си етичен кодекс след разкритията, че съдия Кларънс Томас е приемал покани за пътувания, чиито разноски са били поети изцяло от богат благодетел, без това да бъде декларирано официално. Тази година имаше и твърдения, че знамена, свързани с опитите на тогавашния президент Тръмп да осуети победата на опонента си на изборите през 2020 г., са били развявани пред жилищните имоти на съдия Самюел Алито във Вирджиния и Ню Джърси. Критиците твърдят, че кодексът за поведение не е достатъчно строг и широкообхватен, тъй като позволява на съдиите сами да решават дали да се оттеглят от съдебни дела, а освен това не предвижда механизъм за прилагане.

Байдън ще призове също Конгреса да приеме задължителни и приложими правила, които да изискват от съдиите да декларират получаването на подаръци, да се въздържат от публична политическа дейност и да правят отвод по дела, които биха били възприети като финансов или друг конфликт на интереси, съобщиха от Белия дом. Според официалното изявление държавният глава възнамерява да призове Конгреса да приеме 18-годишно ограничение на мандата на съдиите от Върховния съд. За да се въведат успешно подобни ограничения, ще е необходимо законодателство, но е малко вероятно то да бъде прието лесно, предвид сегашния разединен състава на Конгреса.

Освен гореспоменатите предложения Байдън ще предложи и конституционна поправка, в която ясно се посочва, че заемането на президентския пост не гарантира имунитет срещу обвинения във федерални престъпления, съдебен процес или присъда, включително лишаване от свобода. Подобна поправка би била още по-трудна за приемане, тъй като изисква подкрепа от две трети от двете камари на Конгреса или свикване на конвент от две трети от щатите, а след това ратификация от законодателната власт на 38 от всичките 50-те щата.

По-рано този месец Върховният съд на САЩ постанови, че бившия президент Тръмп не може да бъде обект на съдебно преследване заради действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент. Това беше историческо решение, с което за първи път се призна недвусмислено силата на президентския имунитет срещу наказателното преследване.

Николас Мадуро печели президентските избори във Венецуела

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments