Атаката срещу Голанските възвишения нарушава правилата на граничната война

Бенямин Нетаняху се закани, че групировката „Хизбула“ ще плати „висока цена“ за атаката

0
32
Премиер Бенямин Нетаняху
Премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се закани, че групировката „Хизбула“ ще плати „висока цена“ за атаката, при която в събота загинаха 12 деца на футболно игрище в град Маждал Шамс, който се намира на територията на окупираните от Израел Голански възвишения, предаде „BBC“.

Ответните мерки, които Нетаняху, израелският министър на отбраната Йоав Галант и военните ръководители на Израел ще решат да наложат на „Хизбула“, ще определят дали войната от двете страни на границата между Израел и Ливан ще остане ограничена и относително контролирана, или ще избухне в много по-ожесточен и мащабен конфликт. Войната по границата започна ден след като „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври миналата година, а „Хизбула“ изстреля ракети към Израел в подкрепа на палестинците. Оттогава насам бойните действия се водят в рамките на ужасяващ набор от неизказани договорености.

Израел и „Хизбула“ многократно заявиха, че са се насочили предимно към военни цели, въпреки че до момента са причинили смъртта и на голям брой цивилни граждани. В резултат на това войната, макар и изключително опасна, остана ограничена. Въпреки това, към днешна дата десетки хиляди хора от двете страни на границата са напуснали принудително домовете си. Оживените някога общини днес изглеждат като мрачни и призрачни градове.

От самото начало експерти и анализатори признаха, че се опасяват, че едно мащабно нападение срещу цивилни граждани, без значение от коя страна на конфликта, ще доведе до неконтролируема ескалация на напрежението и съответно до много по-тежка война, тъй като и Израел, и „Хизбула“ ще приложат цялата си сила, за да противодействат на врага си. Действията срещу „Хизбула“ в обезлюдените до голяма степен райони на Южен Ливан до известна степен могат да предотвратят ескалация. Убийството на ливански цивилни граждани в Бейрут или разрушаването на инфраструктура като мостове или електроцентрали обаче ще доведат до обратния ефект.

„Хизбула“ твърди неубедително, че не е извършила нападението в Маждал Шамс. Въпреки това е трудно да се разбере защо тя би се насочила именно към невинни деца по време на футболен мач. Откакто започна войната по границата на 8 октомври, групировката в повечето случаи се придържа към негласните правила на конфликта, като се опитва да атакува военнослужещи, а не цивилни. Възможно членовете на движението да са се прицелили в обширните израелски станции за ранно предупреждение на военните позиции, разположени в района на планината Хермон. Както изглежда, „Хизбула“ е много по-страшен враг на Израел, отколкото „Хамас“, тъй като движението е по-силно от крехката ливанска държава и често действа, без да се консултира с нея.

Понастоящем Израел е подложен на силен натиск от страна на съюзниците си, включително САЩ, без които не може да поддържа дългосрочно военните си усилия. САЩ многократно призова страната да не предприема действия, които биха довели до ескалация на войната. САЩ и Франция се опитват да договорят условия за деескалация на войната между Израел и „Хизбула“, но продължаващите размирици в Ивицата Газа намаляват шансовете им за успех на този фронт. Границата между Израел и Ливан остава най-вероятното място, където войната в Близкия изток може да избухне с унищожителна сила. Дори и кризата, предизвикана от трагедията в Маждал Шамс, да се размине без сериозни последствия, „правилата“ на граничната война са нарушени, несъвършени, нестабилни и продължават да крият риск от разпалване на нова катастрофална война.

МВнР: Отменени са полети до международното летище на Бейрут

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments