Иран твърди, че Израел е убил висшия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания

Информацията е потвърдена и от иранските държавни медии рано тази сутрин

0
42
"Хамас"
Хамас

Исмаил Хания, един от най-влиятелните лидери на „Хамас“, е бил убит в Техеран, съобщиха от централата на групировката. Информацията е потвърдена и от иранските държавни медии рано тази сутрин, които предупредиха, че е налице значителна ескалация на напрежението в Близкия изток, предаде „Politico“.

В изявление, излъчено в ефира на иранската държавна медия, „Хамас“ обяви, че политическият ѝ лидер е бил убит при „предателска атака“, насочена срещу резиденцията му в Техеран, като се зарече да отмъсти за това. Хания, който беше един от главните лидери на движението в продължение на близо две десетилетия, живееше и извършваше дейността си главно в Иран. След нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при което групировката причини смъртта на около 1200 израелци и взе още около 250 души за заложници, израелските лидери се заканиха да отмъстят на врага си. Оттогава насам израелските въздушни удари и сухопътни операции са отнели живота на близо 40 000 палестинци, включително голям брой жени и деца.

Израел, който през последните години извърши редица убийства на високопоставени лица в Иран и на други места по света, все още не е коментирал официално убийството на Хания. През 2004 г. Израел извърши въздушен удар в Ивицата Газа, при който загина тогавашният лидер на „Хамас“ Абдел Азиз Рантиси. Същата година в град Газа е бил убит и един от основателите на групировката – Ахмед Ясин.  През последните месеци Хания ръководеше активно усилията за договаряне на прекратяване на огъня в конфликта с Израел, докато се намираше в изгнание в Катар. Предполагаемото убийство на лидера дойде само часове след като Израелските сили за отбрана обявиха, че са убили висшия командир на движението „Хизбула“ Фуад Шукур при въздушен удар срещу ливанската столица Бейрут, извършен вчера. Представител на военните сили заяви, че атаката е била насочена срещу командира, отговорен за ракетната атака в окупираните от Израел Голански възвишения, нанесена в събота, при която бе поразено футболно игрище, а 12 души, включително деца, загинаха.

Вашингтон и европейските лидери се опасяват, че напрежението може бързо да прерасне в регионален конфликт. Високопоставени лица от Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство се опитват да осъществят контакт с колегите си в Ливан, Израел и Иран, за да предотвратят по-мащабна регионална война. Залогът е особено голям за Франция и Италия, където към момента са мобилизирани стотици военнослужещи в редиците на така наречените Временни сили на ООН в Ливан.

Индия увеличава местното производство на въглища

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments