Карлос Контрера, ВМРО: Давам Васил Терзиев и администрацията му на прокуратурата!

Как спорната заповед на Васил Терзиев доведе до извънредно заседание на Столичния общински съвет и защо ВМРО подава сигнал в прокуратурата

1
50
Карлос Контрера
Карлос Контрера. Снимка: ВМРО

Карлос Контрера, общински съветник и заместник-председател на ВМРО, изрази остро недоволство по повод свикването на извънредна сесия на Столичния общински съвет /СОС/, описвайки действията на кмета на София Васил Терзиев и неговата администрация като „криминални“. Контрера заяви, че извънредната сесия, чиято цел е преразглеждане на решението на СОС за смяна на ръководствата на общинските дружества, е незаконна.

Неправомерна заповед

Контрера твърди, че заповедта на Васил Терзиев, която е в основата на извънредната сесия, е била отменена от областния управител още миналия петък. Според него, Терзиев е игнорирал това решение и е продължил със свикването на сесията, сякаш заповедта е все още в сила.

„Той и кохортата му са над закона, за тях правилата са досадна подробност, с която могат и да не се съобразяват“, заявява Контрера в своя публикация във Фейсбук.

Хронология на събитията

– 18 юли 2024 г.: Васил Терзиев връща за ново обсъждане решението на СОС за конкурсите и бордовете с писмо, а не със заповед, както изисква законът.
– 19 юли 2024 г.: Карлос Контрера подава жалба до областния управител на София, в която твърди, че заповедта на Терзиев е нищожна и незаконосъобразна.
– 23 юли 2024 г.: Контрера, заедно с други двама вносители на доклада /Гълъбов и Петрова/, внасят втора жалба до Областната управа с допълнителни основания. Терзиев задържа жалбата в продължение на три дни преди да я изпрати.
– 25 юли 2024 г.: Провежда се редовна сесия на СОС, но заповедта на Терзиев не е включена в дневния ред.

Контрера посочва, че областният управител е отменил заповедта на Терзиев в разумния седемдневен срок, което прави извънредната сесия безпредметна.

„След като областният управител отменя заповедта на Терзиев, няма какво повече да се гледа по въпросния доклад и решението вече е в сила“, пояснява Контрера.

Ролята на Административния съд

Административният съд в София също отхвърля жалбата на Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението на СОС, подкрепяйки твърденията на Контрера, че действията на кмета са неправомерни.

Непрозрачност и липса на информация

Контрера критикува липсата на прозрачност от страна на общинската администрация и отбелязва, че на сайта на общинския съвет липсва информация за отмяната на заповедта. Той пита:

„Кого лъжат кметът и администрацията му? Гражданите, медиите, себе си?“

Карлос Контрера заявява, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу Васил Терзиев и неговата администрация за грубо нарушаване на законите и правилата. Той призовава медиите да зададат въпроси за мотивите зад тези действия и как те могат да бъдат оправдани.

Случаят е още един пример за важността на прозрачността и спазването на закона в управлението на общинските въпроси. Наблюдаваме развитието на тази ситуация и очакваме правните органи да разгледат случая справедливо.

МРРБ уверява: Новите правила за къмпингуване ще бъдат прозрачни и справедливи

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments