С какво се сблъскват потребителите: Лесно ли се плаща с карта у нас?

Как липсата на нормативна регулация влияе на възможността за картови плащания и какви са последиците за потребителите

1
77
ПОС терминал
ПОС терминал. Снимка: Pixabay

Все повече търговци в България предлагат възможност за плащане с карта, много от тях поставят условия, които могат да бъдат неудобни за потребителите. Липсата на нормативна разпоредба, която да задължава всички търговци да приемат картови плащания без условия, създава различни ситуации за клиентите. Габриела Руменова от организацията „Ние, потребителите“ обсъди тези проблеми и тенденции пред „Фокус“.

Условия за картови плащания

Много търговци изискват достигането на минимална сума на сметката, обикновено между 5 и 10 лева, за да позволят плащане с карта. Това изискване може да бъде неудобно за клиентите, които искат да закупят стоки с по-ниска стойност. Например, ако искате да закупите бутилка минерална вода за 1 лев, но нямате достатъчно пари в брой и предпочитате да платите с карта, може да се наложи да добавите още стоки към покупката си, за да достигнете минималната сума. Тази практика води до принудителни покупки, което нарушава икономическите интереси на потребителите.

Липса на нормативна разпоредба

Габриела Руменова отбеляза, че липсата на задължителна нормативна разпоредба, която да изисква приемане на картови плащания без условия, оставя решението в ръцете на търговците. Докато някои търговци информират клиентите за изискванията предварително, други не го правят, което може да доведе до неприятни изненади на касата.

Положителни промени по Черноморието

Въпреки предизвикателствата, Габриела Руменова отбеляза и положителните тенденции по родното Черноморие, където се наблюдава увеличаване на броя на ПОС терминалите. Това означава, че все повече хора могат да плащат с карта или телефон, без да се налага да разчитат на налични пари в брой.

Банкомати и такси

В предишни години, липсата на възможност за картови плащания беше компенсирана от голям брой банкомати, които често удържаха високи такси за теглене на пари. Тази практика водеше до недоволство сред туристите, които не бяха информирани за таксите и оставаха изненадани при теглене на средства.

Докато възможността за картови плащания в България продължава да се разширява, особено в туристическите райони, все още има предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Търговците трябва да предоставят ясна информация за условията на плащане, за да избегнат неудобства за клиентите. В същото време, по-широкото разпространение на ПОС терминалите и намаляването на таксите при теглене от банкомати са положителни стъпки към по-добро обслужване на потребителите.

Как НАП внедрява SAF-T: Новият стандарт за събиране на счетоводни данни

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] С какво се сблъскват потребителите: Лесно ли се плаща с… […]