Израел твърди, че военният ръководител на „Хамас“ е бил убит

Израелските военни твърдят, че информацията им е потвърдена

0
31
"Хамас"
Хамас

Израелските военни твърдят, че имат потвърдена информация, според която военният ръководител на „Хамас“ Мохамед Дейф е бил убит при въздушен удар в ивицата Газа миналия месец, съобщава „BBC“.

Дейф е бил мишена на удара по комплекс в района на Хан Юнис на 13 юли. „Хамас“ все още не е потвърдила смъртта му. А Израел твърди, че той е бил един от отговорните за планирането на атаките от 7 октомври в Южен Израел, при които бяха убити 1200 души.

Съобщението на Израел идва след убийството на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания, който беше убит в Техеран, и на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр, който беше убит при израелски въздушен удар в ливанската столица Бейрут.

В изявление на израелските военни се казва, че „след оценка на разузнаването може да се потвърди, че Мохамед Дейф е бил ликвидиран“ при удара на 13 юли.

Ръководените от „Хамас“ здравни власти в Газа заявиха тогава, че при въздушния удар са загинали повече от 90 души, но отрекоха, че сред загиналите е и Дейф.

Мохамед Дейф е бил ръководител на бригадите „Иззедин ал Касам“, военното подразделение на движението „Хамас“. През 1989 г. той е вкаран в затвора от израелските власти, след което сформира бригадите с цел пленяване на израелски войници. Израел го обвинява в планиране и ръководене на бомбени атентати с автобуси, при които през 1996 г. загиват десетки израелци, както и в участие в залавянето и убийството на трима израелски войници в средата на 90-те години. Известно е също, че е помогнал за изграждането на тунели, които са позволили на бойци на „Хамас“ да влязат в Израел от Газа.

„Хамас“ казва, че тясно координира следващите ходове на войната с „Хизбула“ в Ливан

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments