Световните заводи са в затруднения през юли

Проучванията показаха, че производителите в Европа и Азия са показали слаби резултати през миналия месец

0
34
Завод, парникови газове
Завод. Снимка: Freepik.com

Световните заводи са в затруднения през юли, сочат PMI индексите. Проучванията показаха, че производителите в Европа и Азия са показали слаби резултати през миналия месец, тъй като заводите са се борили със слабото търсене, което повишава риска от слабо възстановяване на световната икономика, съобщава „Агенция Ройтерс“.

В еврозоната се наблюдаваше широкообхватен спад, докато спадът на производствената активност в Китай потисна азиатските му съседи. Британските фабрики се противопоставиха на тенденцията и записаха най-добрия си месец от две години насам, като производството и наемането на персонал се увеличиха.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на еврозоната, изготвян от S&P Global, се задържа на юнското ниво от 45,8 през юли. Вече повече от две години той е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването. Индексът, измерващ производството, който се включва в съставния PMI индекс, очакван в понеделник и смятан за добър показател за икономическото здраве, спадна до 7-месечно дъно от 45,6. Лео Баринку от Oxford Economics заяви: 

„Обратът в цикъла на производствените запаси все още не се е осъществил в контекста на слабото глобално търсене, което оставя еврозоната без ясен двигател на растежа, тъй като услугите се забавят.“

И продължава:

„Продължаващите слаби промишлени проучвания представляват основен риск за прогнозата ни за подем в промишлеността през втората половина на годината.“

Спадът в производствения сектор на Германия, който представлява около една пета от най-голямата европейска икономика, се ускори, докато във Франция индустрията се сви с най-бързия си темп от шест месеца насам. Във Великобритания обаче индексът се повиши до 52,1, което е най-високото му показание от юли 2022 г., тъй като оптимизмът се натрупва след категоричната изборна победа на министър-председателя Киър Стармър.

Английската централна банка изглежда в състояние да намали лихвените проценти по-късно в четвъртък, след като ги задържа на 16-годишния връх от 5,25% през последната година. В сряда Федералният резерв отбеляза, че е възможно да започне намаляване на лихвените проценти още през септември, ако икономиката на САЩ следва очаквания път. След като намали депозитната си лихва през юни, Европейската централна банка може да продължи с още две намаления през тази година, прогнозира проучване на „Ройтерс“.

Азиатските държави

Производствената активност се сви в Япония и се разшири с по-бавни темпове в Южна Корея, отчасти поради слабото вътрешно търсене и нарастващите производствени разходи, като се прибави и мрачното настроение от свиването на фабричната активност в Китай. Китайският производствен PMI индекс на Caixin/S&P Global се понижи до 49,8 пункта през юли от 51,8 пункта през предходния месец, което е най-ниската стойност от октомври миналата година и не отговаря на прогнозите на анализаторите за 51,5 пункта.

Показанията, които обхващат предимно по-малките, експортно ориентирани фирми, бяха в съответствие с официалното проучване на PMI от сряда, според което производствената активност е спаднала до 5-месечно дъно. Шиваан Тандон, икономист по пазарите в Capital Economics, коментира:

„В перспектива очакваме периодът на глобален растеж под тенденцията да натежи на производствената активност в Азия до края на тази година.“

Окончателният PMI индекс на японската производствена активност на банка Джибун спадна до 49,1 през юли от 50,0.

Движейки се в противоположна на повечето други централни банки посока, в сряда Японската централна банка повиши лихвените проценти до нива, невиждани от 15 години, и представи подробен план за забавяне на масовото изкупуване на облигации.

Южна Корея, друг ключов двигател на регионалния износ, се представи по-добре, като през юли PMI възлезе на 51,4 пункта, което е над 50 пункта за трети месец, но се забави спрямо 26-месечния връх от 52,0 пункта през юни.

Китай представлява потенциална пречка за разширяването на бизнеса в региона и макар че износът на Южна Корея през юли нарасна с най-бързия темп от шест месеца, подпомогнат от силните продажби на чипове, той не отговори на пазарните очаквания. На други места активността във фабриките в Тайван се разшири, но също леко се забави спрямо юни, докато производствената активност в Индия се разшири със стабилен темп благодарение на продължаващото силно търсене.

Организатори на фермерски пазари: Убиват поминъка ни!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments