Христо Иванов: Алтернатива за премиер, без влиянието на Делян Пеевски, е ключова за България

Христо Иванов призовава за нов кандидат за премиер, а нападките от Делян Пеевски към президента Румен Радев продължават

1
160
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Демократична България

Председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов повдигна въпроса за необходимостта от алтернатива на бъдещ кандидат за премиер, която да не е обвързана с Делян Пеевски. Той отбеляза, че този въпрос е ключов, особено в контекста на възможни предсрочни избори, тъй като още не е ясно какво ще се случи с третия мандат. Иванов заяви:

„Темата не е госпожа Рая Назарян, темата е – ако се стигне до избори, да може да бъде осигурена алтернатива за президента за избор на потенциален кандидат за премиер, която да не е обвързана с Делян Пеевски.“

Междувременно, Делян Пеевски направи остри изказвания относно разцеплението в ДПС, обвинявайки президента Радев. Пеевски заяви, че „Мистър Кеш“ е разцепил партията и директно потвърди, че това е дело на президента:

„Шефът е Мистър Кеш, той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев, както се опита през пионките си от ПП-ДБ да организира сваляне на шефката на парламента.“

В отговор на обвиненията Рая Назарян, представител на ГЕРБ-СДС, защити своята позиция като председател на Народното събрание. Тя подчерта, че е положила значителни усилия за възстановяване на диалога между партиите и че няма основания за смяна:

„Не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да било смяна на председателя на Народното събрание. Напротив, смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии.“

Христо Иванов също така разкри, че е провеждал срещи с изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов с цел обсъждане на реформи в съдебната система. Иванов посочи важността на тези срещи:

„Той е важен институционален играч, с който ние сме обсъждали отделни аспекти на реформата.“

Иванов също така подчерта, че настоящият процес на освобождаване от влиянието на Делян Пеевски трябва да бъде използван максимално ефективно. Въпреки това, той предупреди, че не трябва да се правят илюзии за пълното премахване на корупционния модел:

„В момента можем да се освободим от влиянието на г-н Пеевски, но това няма да свърши работата, а само ще я започне.“

Политическата обстановка в България остава напрегната, като взаимните обвинения между ключови фигури и партии продължават да определят дневния ред. Въпреки че настоящият процес може да започне освобождаването от влиянието на Делян Пеевски, ясно е, че са необходими дългосрочни стратегии и реформи за трайно премахване на корупционния модел в страната. Както отбеляза Иванов, премахването на актуалните „отровни плодове“ е само първата стъпка към постигане на истинска промяна.

Илиян Василев: Пеевски губи и ще загуби! Тази енергия може да се канализира в борба с корупцията!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
избирател
избирател
1 месец по-рано

Бойкикиев пак лъже маже ,да си имали техен премиер,ами не ща!.Задкулисието си търси премиер Ицо е говорител и какво, за удобство на гърба на Пеевски чрез който си намери работа за депутат.Потрес!