Разлики в минималните работни заплати в Европа: Къде е най-ниското и най-високото възнаграждение?

Открийте какви са минималните работни заплати в различните европейски страни и как се сравняват с тези извън Европейския съюз през 2024 година

0
179
Пари, евро, лев
Пари, евро, лев. Снимка: Pixabay

Минималните работни заплати в Европа през 2024 година показват значителни различия между страните в Европейския съюз /ЕС/ и извън него. Данните на Евростат за юли 2024 година разкриват, че България продължава да бъде страната с най-ниската минимална работна заплата в ЕС, докато Люксембург заема първото място с най-високото възнаграждение.

Най-ниските минимални заплати в ЕС

България: С минимална работна заплата от 477 евро, България остава на последно място в ЕС. Все пак, това представлява увеличение от 78 евро спрямо юли 2023 година, което е положителен знак за растежа на икономиката.
Унгария: След България, Унгария е с втората най-ниска минимална заплата в ЕС – 675 евро.
Латвия: На трето място отзад напред е Латвия, където минималната заплата е 700 евро.
Румъния: С минимално възнаграждение от 743 евро, Румъния също се нарежда сред страните с по-ниски заплати в ЕС.

Най-високите минимални заплати в ЕС

Люксембург: Люксембург е водещ с минимална работна заплата от 2570 евро, което е увеличение с близо 70 евро спрямо предходната година.
Ирландия и Нидерландия: Тези страни също имат високи минимални заплати, съответно 2146 и 2134 евро.
Белгия и Германия: В Белгия и Германия минималните заплати надхвърлят 2050 евро, което ги поставя сред страните с най-добре платени работници в ЕС.
Полша: Полша също отбелязва значително увеличение, достигайки почти 1000 евро.

Сравнение със страни извън ЕС

В допълнение към данните за ЕС, Евростат предоставя и информация за минималните работни заплати в някои страни извън съюза:

САЩ: Минималната заплата в САЩ е малко под 1200 евро, което я поставя сред по-високите на глобално ниво.
Сърбия: С минимална заплата от 544 евро, Сърбия остава сред страните с по-ниски възнаграждения.
Турция: В Турция минималната заплата е 568 евро, отбелязвайки умерен растеж.
Украйна: С най-ниската минимална заплата сред разглежданите страни – 184 евро, Украйна се сблъсква с икономически предизвикателства.

Данните за минималните работни заплати в Европа и извън нея през 2024 година подчертават важността на политиките за подобряване на възнагражденията и стандарта на живот. Докато страните с по-високи минимални заплати като Люксембург, Ирландия и Германия продължават да бъдат на челни позиции, други страни като България и Украйна се стремят да намалят разликата.

Разликите в минималните работни заплати отразяват различията в икономическото развитие и разходите за живот между страните. Това подчертава необходимостта от продължаващи усилия за подобряване на икономическите условия и сближаване на стандартите на живот в различните региони.

Искра.бг постигна 4 млн. четения само за месец: Доказателство за качество и доверие на читателите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments