САЩ признават опозиционния кандидат Гонсалес за победител в президентските избори във Венецуела

0
61
Знамето на Венецуела
Снимка: Wikimedia commons

Вчера правителството на САЩ призна кандидата на венецуелската опозиция Едмундо Гонсалес за победител в президентските избори във Венецуела, като оспори резултатите, обявени официално от избирателните власти, които обявиха за победител президента Николас Мадуро, съобщи “Politico”.

„Като се имат предвид неопровержимите доказателства, за Съединените щати и, най-важното, за венецуелския народ е ясно, че Едмундо Гонсалес Урутия е спечелил най-много гласове на президентските избори във Венецуела, проведени на 28 юли,“, гласи изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Националният избирателен съвет обяви Мадуро за победител в дългоочакваните избори в неделя, но основният опонент на президента, Гонсалес, и лидерката на опозицията Мария Корина Мачадо обясниха, че са получили повече от две трети от листовете, които всяка електронна машина за гласуване е отпечатала след затварянето на урните. Те заявиха, че оповестяването на данните от тези преброявания ще докаже, че Мадуро е загубил в надпреварата.

Според официални представители на Бразилия и Мексико изявлението на правителството на САЩ е отправено на фона на дипломатическите усилия да бъде убеден Мадуро да публикува данните от гласуването на изборите и на засилващите се призиви за независим преглед и анализ на резултатите. Правителствени служители от Бразилия, Колумбия и Мексико поддържат постоянна комуникация с администрацията на Мадуро, за да го убедят, че трябва да покаже публично листите с преброените гласове от изборите в неделя и да позволи да бъде извършена безпристрастна проверка, сподели анонимно бразилски правителствен служител вчера. По негови думи длъжностните лица са обяснила на правителството на Венецуела, че показването на данните е единственият начин да се разсее всякакво съмнение относно достоверността на резултатите.

Мексикански служител, който пожела да говори при условие за анонимност, потвърди, че трите правителства са обсъждали въпроса с Венецуела, но не предостави подробности. По-рано мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че планира да разговаря с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и с президента на Колумбия Густаво Петро, като изтъкна, че правителството му също смята, че е важно изборните резултати да бъдат оповестени публично.

По-късно вчера правителствата на Бразилия, Колумбия и Мексико излязоха със съвместно изявление, в което призоваха венецуелските изборни власти да действат бързо и да публикуват подробни данни от гласуването. Те обаче не потвърдиха дали са полагали задкулисни дипломатически усилия, за да убедят правителството на Мадуро да публикува резултатите от вота.

„Основният принцип на народния суверенитет трябва да бъде спазен чрез безпристрастна проверка на резултатите,“, се казва в изявлението.

От началото на изборите насам натискът върху президента на страната непрекъснато се засилва. Националният избирателен съвет, който е лоялен към „Обединената социалистическа партия“ на Мадуро, все още не е оповестил резултати, разпределени по машини за гласуване, както е правил на предишни избори. Той обаче съобщи, че Мадуро е получил 5,1 млн. гласа срещу над 4,4 млн. гласа за Гонсалес. Лидерката на опозицията Мачадо обаче заяви, че преброяването на гласовете показва, че Гонсалес е получил около 6,2 млн. гласа в своя подкрепа срещу 2,7 млн. за Мадуро.

Както е известно, Венецуела разполага с най-големите доказани запаси от суров петрол в света и някога се гордееше с най-напредналата икономика в Латинска Америка, но след като Мадуро пое властта през 2013 г., тя изпадна изключително неблагоприятна ситуация. Рязкото намаляване на цените на петрола, широко разпространеният недостиг на стоки и услуги, както и хиперинфлацията, която надхвърли 130 000%, доведоха до силно гражданско недоволство и масова емиграция. От 2014 г. насам над 7,7 млн. венецуелци са напуснали страната, като това е най-мащабното изселване на граждани в най-новата история на Латинска Америка.

Владислав Панев разкри: Вълка падна жертва на войната между Пеевски и Доган!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments