Борба срещу влиянието на Пеевски в съдебната система: Нови законодателни мерки

Законопроект за промени в Закона за съдебната власт цели да ограничи правомощията на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат и да предотврати влияние на Пеевски в съдебната система

0
96
Делян Пеевски
Делян Пеевски

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов разкри в социалната мрежа Facebook важни законодателни предложения на коалицията. Публикуваме неговия пост без редакторска намеса:

„Внесохме изменения в Закона за съдебната власт, с които ограничаваме правото на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и нови председатели на върховните съдилища.

Пеевски има контрол върху ВСС (видно и от избора, и от освобождаването на Гешев, когато излезе извън контрол) и е готов да си презареди инструментите в съдебната власт.

Затова внасяме тези промени, въпреки очакваните мнения, че нямаме право да ги правим (ограничаване на правомощия на конституционен орган). Но този ВСС с отдавна изтекъл мандат и още по-отдавна компрометиран, няма легитимност да избере най-овластените лица в съдебната власт за 7 години в полза на Пеевски. Има прецеденти в други закони, има примери в други държави, при които принципа на легитимност на избора се поставя над буквата на нормата.

Между другото, за прокарване на този закон очакваме подкрепа от всички, заявили се като опозиция на модела на завладяната държава на Пеевски, вкл. от депутатите на ДПС извън Пеевски (като пример за „тактическо взаимодействие“, за каквато реплика на Христо Иванов видях вчера негативни коментари). Смятам, че няма нищо компрометиращо и неморално в това да приемем такъв закон с подкрепа от повече депутати.

Има достатъчно време законът да бъде приет, преди да е започнало кадровото презареждане на съдебната власт.“

Жестокост във Враца: Три жени пребиха 22-годишна

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments