Как предложените промени в Закона за семейните помощи за деца ще засегнат семействата в България

Обвързването на семейните помощи с осигурителния статус предизвиква дебат сред институции и обществото

1
521
Майка с дете
Майка с дете. Снимка: Искра.бг

В Народното събрание бяха внесени предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца от страна на БСП. Тези предложения целят значително увеличение на размера на еднократните помощи за второ и трето дете, както и за майки студентки. Въпреки добрите намерения, предложените промени предизвикаха значителни дискусии и критики от страна на синдикати и държавни институции.

Еднократна помощ за второ и трето дете

БСП предлага еднократната помощ за всяко новородено второ или трето дете на работещи родители да бъде не по-малка от седем пъти минималната работна заплата /МРЗ/. Това означава, че през 2024 година помощта би възлизала на 6 530 лева. Предложението включва условие родителите да бъдат осигурени минимум 24 месеца преди раждането на детето, за да се класират за тази по-висока помощ.

Еднократна помощ за майки студентки

Другото предложение на БСП е свързано с еднократна помощ за майки или осиновителки, които са студентки, учащи в редовна форма на обучение. Предлага се тази помощ да бъде в размер не по-малък от десет минимални работни заплати, което за 2024 година означава 9 330 лева.

Дискриминация и несправедливост

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изразиха сериозни опасения относно предложените промени. Те смятат, че обвързването на помощите с осигурителния статус на родителите създава дискриминация както спрямо самите родители, така и спрямо техните деца. Аргументът е, че семейните помощи трябва да бъдат достъпни за всички граждани, които отговарят на условията, независимо от тяхната заетост или осигурителен статус.

Финансова обезпеченост и устойчивост

Една от основните критики към предложените промени е липсата на финансова обосновка и недостатъчната финансова обезпеченост. Според изчисленията, направени от МТСП, предложените промени биха изисквали допълнителни средства в размер на около 227 милиона лева, което е значително повече от предвидените 35 милиона лева в държавния бюджет за 2024 година.

Принципи на социалната политика

КНСБ и МТСП подчертават, че семейните помощи по Закона за семейните помощи за деца не са социалноосигурителни обезщетения и не трябва да се обвързват с осигурителни вноски или трудова заетост на родителите. Те са предназначени да подкрепят семействата при раждането на дете и не представляват социални помощи за справяне с бедността.

Предложените от БСП промени в Закона за семейните помощи за деца целят да осигурят по-добра подкрепа за семействата, но предизвикват значителни полемики и критики. Основните възражения са свързани с дискриминационния характер на предложенията и липсата на адекватна финансова обезпеченост.

Баща от Варна е осъден да плати над 23 000 лева за издръжка на дъщеря си

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Как предложените промени в Закона за семейните помощи … […]