Цените на имотите в България скочиха драстично: Очакват ли се спекулации

Брокери предвиждат спекулативен ръст на цените след влизането в еврозоната

0
37
Врата, ключ, жилище
Снимка: Pixabay

Имотният пазар в България преживява значителен ръст, като цените на имотите са се повишили с 16% само за първото тримесечие на тази година. Увеличение има и в броя на сделките, който е нараснал с 6%. Въпреки тези впечатляващи данни, брокерите очакват по-нататъшно поскъпване на имотите, особено след влизането на страната в еврозоната.

Възможно спекулативно поскъпване

Според брокера Антон Илиев, влизането в еврозоната може да доведе до още по-високи цени на имотите, но той предупреждава, че това поскъпване би било по-скоро спекулативно. Илиев заяви пред „NOVA“, че никой не може със сигурност да прогнозира дали сделките ще се сключват на тези по-високи цени.

Евро като основна валута в имотния пазар

Илиев припомня, че цените на имотите в България вече се обявяват в евро. Това означава, че голяма част от потенциалния ръст в цените вече е „изконсумиран“. Според него, допълнително увеличение на цените от 5-10% е възможно, но не се очаква да бъде по-голямо.

Влияние на изчакването върху пазара

Брокерът също така отбелязва, че някои собственици на имоти задържат продажбите си с надеждата за по-високи цени след приемането на еврото. Това изчакване обаче затруднява пазара, тъй като намалява наличността на имоти за продажба.

„Отлагат продажбата с идеята да я обявят след приемането на еврото. Това няма много да им помогне“, коментира Илиев, като подчертава, че тези стратегии могат да бъдат рискови и не винаги да водят до очакваните печалби.

Имотният пазар в България е в процес на динамично развитие, като влизането в еврозоната добавя допълнителен фактор на несигурност. Въпреки потенциалното спекулативно поскъпване, експерти като Антон Илиев съветват внимателно планиране и реалистични очаквания при покупко-продажба на имоти.

Контролът на НАП по Черноморието: Как засилените проверки подобряват фискалната дисциплина и увеличават приходите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments