САЩ призовава Израел да намали напрежението, за да бъде избегната мащабна война

В рамките на 48 часа е възможно да бъде извършено масирано нападение

1
32
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Конфликтът в Близкия изток се задълбочава, като вероятността за многофронтова война расте с всеки изминал час и ден. Иран отхвърли призивите на САЩ да прецени внимателно отговора си на убийството на лидера на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран.  Това идва, след като ирански официални лица обявиха, че разследват нарушения, свързани със сигурността, които са довели до атаката.

САЩ поискаха партньорските правителства в Европа и на други места да предадат съобщение на Иран да не ескалира напрежението, подчертавайки, че всеки значителен удар би попречил на отговора и че усилията на новия ирански президент Масуд Пезешкиан да подобри отношенията със Запада ще бъдат приети по-добре, ако Иран покаже въздържание, според доклада.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предупредил страните от Г-7, че Иран може да нападне Израел в рамките на 24-48 часа, съобщават за Axios трима източника, информирани за разговора. А президентът на САЩ Джо Байдън ще свика екипа си по национална сигурност.

В същото време официални представители на САЩ призоваха Израел да намали напрежението, след като държавата заяви, че е готова да се защити и да отговори на всеки ответен удар. Блинкен посочва още, че сега сделка между Израел и „Хамас“ е необходима повече от всякога. 

В изявление на Г-7 се призовава всички замесени страни да се въздържат от продължаване на настоящия разрушителен цикъл на ответно насилие, да намалят напрежението и да се ангажират конструктивно към деескалация.

Иран твърди, че лидерът на Хамас е бил убит от „снаряд с малък обсег“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments