МТ обяви обществено обсъждане за туристически гаранционен фонд

Министерство на туризма предлага нови изменения в Закона за туризма, включително създаването на Туристически гаранционен фонд

0
34
Пътуване
Снимка: Wikimedia commons

Министерство на туризма обяви за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който включва създаването на Туристически гаранционен фонд /ТГФ/. Този проект има за цел да осигури по-добра защита на потребителите на туристически услуги, като надгради съществуващата система за обезпечения в случай на несъстоятелност на туроператори.

Цели на законопроекта

Проектът за изменение и допълнение на Закона за туризма се основава на Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година. Тази директива, транспонирана в българското законодателство през 2018 г., хармонизира обезпечителната схема за защита на потребителите в случай на несъстоятелност на организатори на пакетни туристически услуги.

Какво представлява туристическият гаранционен фонд?

Туристическият гаранционен фонд /ТГФ/ ще функционира като допълнителен механизъм за защита на потребителите на пакетни туристически услуги. Той ще осигури цялостна обезпечителна схема, която включва:

Превантивна защита /І ви стълб/: Подобряване на регулаторните мерки за предотвратяване на рискове от несъстоятелност.

Застраховка или банкова гаранция /ІІ стълб/: Изискване към туроператорите да притежават застраховка или банкова гаранция, която да покрие финансовите рискове за потребителите.

Участие в гаранционен фонд /ІІІ стълб/: Туроператорите ще бъдат задължени да участват в специален фонд, който ще осигурява допълнителна защита на потребителите.

Как да участвате в общественото обсъждане?

Министерството на туризма кани всички заинтересовани страни да участват в общественото обсъждане на предложените промени. Заинтересованите могат да се запознаят с пълния текст на законопроекта на официалния уебсайт на министерството, като са предоставени линк 1 и линк 2 за преглед на документацията.

Предложения и становища могат да бъдат изпращани до 2 септември 2024 г. на следния електронен адрес: edoc@tourism.government.bg.

С предложените изменения в Закона за туризма МТ цели да укрепи защитата на потребителите и да създаде по-стабилна основа за туристическия сектор в България. Създаването на Туристически гаранционен фонд е важна стъпка в тази посока, която ще подобри доверието на потребителите и ще гарантира тяхната сигурност в случай на финансови затруднения на туроператорите.

БезОпасна ваканция е мотото на лятната АНТИСПИН кампания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments