Военнослужещи помагат за гасенето на пожара на българо-гръцката граница

Сухопътните войски на България участват в борбата с горски пожар в планината Славянка на 6 август

3
48
Военнослужещи гасят пожар
Военнослужещи гасят пожар. Снимка: МО

44 военнослужещи от Сухопътните войски на България се включиха в гасенето на пожар, избухнал в планината Славянка на българо-гръцката граница, съобщиха от Министерството на отбраната /МО/. Тази инициатива е част от координираните усилия за овладяване на горския пожар, който застрашава околната среда и местните общности.

Пожар в планина Славянка
Пожар в планина Славянка. Снимка: МО

Военнослужещите са разпределени в две основни групи:

Трето бригадно командване:

– Командир: Лейтенант Димитър Палов
– Състав: 23 военнослужещи
– Техника: 5 броя техника

78-ми батальон за осигуряване–София:

– Командир: Капитан Десислава Желязкова
– Състав: 21 военнослужещи
– Техника: 3 броя техника
– Операции по гасене на пожара

Сухопътните войски на България активно съдействат на местните пожарникари и доброволци в усилията за овладяване на пожара. Те използват специализирана техника и методи за контролиране на огъня, за да минимизират щетите върху природата и инфраструктурата.

Защо е важно?

Горските пожари представляват сериозна заплаха за околната среда, биоразнообразието и икономиката на засегнатите региони. Участието на военнослужещите е от съществено значение за бързото и ефективно справяне с пожарите, които често се разпространяват бързо и изискват координирани усилия.

Участието на българските Сухопътни войски в гасенето на пожара в планината Славянка е ярък пример за важната роля на армията в справянето с природни бедствия. Тяхната решителност и отдаденост са от ключово значение за защитата на българските и гръцките територии от заплахите на горските пожари.

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] и изплатена помощ от държавата на пострадалите от природни бедствия през лятото. Това съобщиха от правителствения […]

trackback

[…] вчерашния ден продължи битката с огъня на българо-гръцката граница. На място работиха 60 пожарникари с 16 пожарни […]