Президентът на Бангладеш разпусна парламента и освободи Халеда Зия

Така той откри пътя за създаване на временно правителство и свикване на нови избори

0
13
Антиправителствени протести в Бангладеш спряха интернета и телефоните
Антиправителствени протести в Бангладеш. Снимка: Wkimedia Commons

По-рано днес президентът на Бангладеш разпусна парламента, като по този начин откри пътя за създаване на временно правителство и свикване на нови избори, ден след като министър-председателката Шейх Хасина подаде оставка и избяга след насилствено потушаване на граждански размирици, разпалени от студенти, предаде “Reuters”.

От кабинета на президента Мохамед Шахабдин съобщиха също, че лидерката на опозиционната Бангладешка националистическа партия Бегум Халеда Зия, бивша министър-председателка, която от десетилетия насам е в обтегнати отношения с Хасина, е била освободена от домашен арест. Неотдавна протестиращите студенти заплашиха с нови демонстрации, ако парламентът не бъде разпуснат. Движението, което свали Хасина от власт, възникна в резултат на демонстрации срещу квотите за работа в публичния сектор за семейства на ветерани от войната за независимост на Бангладеш през 1971 г., разглеждани от критиците като средство за запазване на работни места за съюзници на управляващата партия. Около 300 души загинаха, а хиляди други бяха ранени в резултат на насилието, което обхвана страната от юли насам.

След като вчера демонстрантите щурмуваха и разграбиха луксозната резиденция на министър-председателката, днес улиците на столицата Дака са сравнително спокойни, трафикът е почти възстановен, но много училища и търговски обекти, които бяха затворени по време на безредиците, все още не са възобновили дейността си. Междувременно студентите, ръководещи протестите, са били забелязани да направляват движението на големи кръстовища в Дака в отсъствието на полиция.

„От вчера вечерта не сме виждали никакви пътни полицаи. Затова поехме отговорността да контролираме трафика, за да може всички да пътуват безпроблемно,“, сподели през „Reuters” Мохамед Нур, 20-годишен студент.

Фабриките за облекло, които доставят артикули на някои от водещите световни марки и са основен стълб на икономиката, останаха затворени, като плановете за повторното им отваряне ще бъдат обявени по-късно, съобщиха от основната Асоциация на производителите на облекло в страната.

Решението за разпускане на парламента беше взето след срещи, проведени с ръководителите на въоръжените сили, лидерите на политическите партии, студентските представители и някои представители на гражданското общество, гласи информация в изявлението на президента.

Бягството на Хасина сложи край на 15-годишния ѝ втори мандат в страната със 170 млн. души население, като в продължение на 20 от последните 30 години тя беше начело на политическо движение, наследено от баща ѝ, Муджибур Рахман, след като той беше убит през 1975 г. От началото на 90-те години на 20-ти век Хасина враждуваше и се редуваше на власт с политическата си опонентка Зия, която наследи собственото си политическо движение от съпруга си Зиаур Рахман, също убит през 1981 г.

Повторно освобождение

Протестите срещу Хасина бяха подхранвани отчасти от бедността, която засяга огромна част от населението в страната. След години на силен икономически растеж в резултат на разрастването на шивашката промишленост, икономиката, възлизаща на стойност 450 млрд. долара, беше засегната силно в негативна посока от скъпия внос и инфлацията, което принуди правителството да поиска помощ от Международния валутен фонд (МВФ).

Хасина беше обвинена, че става все по-авторитарна в подхода си, а много от политическите ѝ противници бяха вкарани в затвора. Нейната оставка беше посрещната от ликуващи тълпи, които нахлуха яростно в разкошните помещения на резиденцията ѝ, разграбвайки мебели и уреди. По-рано президентът Шахабудин заяви, че временното правителство ще проведе избори скоро след като поеме властта. Началникът на армията генерал Вакер-Уз-Заман трябваше да се срещне със студентските лидери, за да обсъди сформирането на правителство. Хасина отлетя за Индия, като потърси сигурност в защитена къща край Делхи. Индийските медии съобщиха, че има вероятност тя може да отпътува към Обединеното кралство, където има семейство, включително племенница, която заема важен пост в управлението на страната. Екип на „Reuters” не успя да осъществи контакт с Хасина, за потвърди дали това е истина.

Британското министерство на вътрешните работи отказа да коментира информацията за Хасина, но заяви, че в британското имиграционно законодателство няма разпоредба, която да позволява на някого да пътува до Обединеното кралство, за да търси убежище.

Външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар заяви пред парламента, че Ню Делхи многократно е съветвал за сдържаност и е призовавал ситуацията да бъде разрешена чрез диалог.

Студентските лидери обвиха, че искат носителят на Нобелова награда за мир Мухаммад Юнус да бъде главен съветник на временното правителство, а говорител на Юнус разкри, че самият той се е съгласил.

Нахид Ислам, ключов организатор на кампанията срещу Хасина, заяви остро в свое видео съобщение: „Всяко правителство, различно от това, което препоръчахме, няма да бъде прието.“

Студентските лидери също така съобщиха, че са получили информация за нападения срещу малцинствени групи, включително хиндуистки храмове в мюсюлманската държава, и призоваха за сдържаност, като предупредиха, че това може да разпали допълнително напрежението.

Расистки нападения с насилие в няколко британски града

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments