Защо Камала Харис избра Тим Уолц?

1
21
Тим Уолц
Снимка: Фейсбук

Камала Харис избра Тим Уолц за свой вицепрезидент, съобщава „Politico“. Според изданието тя е харесала неговото досегашно управление в Минесота, а биографията и опитът му да печели трудни състезания допълнително са подсилили избора ѝ. И най-вече, тя просто го харесваше, заключва медията.

Губернаторът на Минесота и вицепрезидентът седнали за интервю на четири очи в неделя и се свързали, въпреки че не са имали почти никакви отношения преди процеса на избор на вицепрезидент, според двама души, близки до процеса, получили анонимност, за да обсъдят личните разговори. Според един от хората обаче за Харис са били важни и няколко други фактора. Тя оценява двата мандата на Уолц като губернатор, защото той има постижения в Минесота, които Харис иска да повтори в своето президентство – достъп до репродуктивно здраве, платен отпуск, данъчни облекчения за деца и безопасност на оръжията.

Харис също така е харесала биографията на Уолц – бивш гимназиален учител, футболен треньор и ветеран, който през 2006 г. преобръща окръг с републиканска ориентация – което според нея ще се отрази добре и в трите щата от Синята стена – Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, включително и победата му като член на Камарата на представителите в републикански окръг.

Лагерът на Харис смята Уолц за умел посланик, популяризирал „странно“ като рамка за послания, за да опише бившия президент Доналд Тръмп и сенатора Джей Ди Ванс – рязък и ясен слоган, който стана вирусен през последните две седмици.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, друг финалист, избягваше кръга на зелените стаи и вместо това изтъкваше Харис и собствения си опит на поредица от събития в щата. Събитие в подкрепа на Харис във Филаделфия се превърна в парти „Шапиро за вицепрезидент. Стилът му беше възприет от поне някои от хората в света на Харис като демонстративен. Един от високопоставените демократи, свързан с екипа на Харис, го нарече „контрапродуктивен“. А в екипа на Шапиро се усещаше, че за разлика от Уолц, интервюто му с Харис не е преминало толкова добре, колкото би могло. Според човек, свързан със съветниците му, от него „не е имало добро усещане.

След срещата им в неделя Шапиро се обадил на екипа на Харис и дал да се разбере, че „се бори с решението да напусне сегашната си работа като губернатор на Пенсилвания, за да се кандидатира за вицепрезидент, твърди човек, запознат с процеса на подбор.

Екипът на Харис първоначално хвърлил широка мрежа, която включвала до десетина имена, според двама души, запознати с процеса на проверка, получили анонимност, за да обсъдят частни разговори. Но тази група бързо се стесни до около девет кандидати, които бяха помолени да представят материали на екипа за проверка, включващи финансови разкрития и реклами от предишни кампании.

Екипът по проверката беше ръководен от председателя на кампанията Джен О’Мали Дилън, ръководителя на щаба на кампанията Шийла Никс, бившия главен прокурор Ерик Холдър, бившия съветник на Белия дом Дана Ремъс и Тони Уест, зет на Харис и бивш високопоставен служител в Министерството на правосъдието.

Екипът се срещна с шестима от кандидатите през изминалата седмица, включително с Уолц, Шапиро, губернатора на Кентъки Анди Бешир, сенатора на Аризона Марк Кели, министъра на транспорта Пийт Бутигиг и губернатора на Илинойс Джей Би Прицкер. Проверката приключи в четвъртък и Холдър и Ремъс обобщиха заключенията си за група от довереници на Харис. Тази група включваше бившия министър на труда Марти Уолш, съветника на Харис по предизборната кампания Седрик Ричмънд и сенатор Катрин Кортез Масто. В петък те отново интервюираха кандидатите.

В събота участниците в процеса, към които се присъедини ръководителят на екипа на Харис в Белия дом Лорейн Волес, запознаха Харис със своите заключения, като обсъждаха всеки кандидат в продължение на около час до 90 минути. Следобед Шапиро, Кели и Уолц бяха поканени във Военноморската обсерватория за срещи на четири очи с Харис, описани като „химически тест“. Харис и служителите ѝ искаха да отделят, колкото се може повече време, като се има предвид залогът на решението и съкратената процедура, която трябваше да приложи. В неделя Харис е казала на персонала, че иска да поспи, заяви пред „POLITICO“ човек, участвал в проверката, и добави, че Харис е взела решението вчера и го е съобщила на малък кръг от служители в понеделник вечерта.

Персоналът на Харис се е подготвял за възможността всеки един от финалистите да бъде избран. От неделя насам служителите подготвяха видеоклипове, меморандуми за съобщения, речи и графики на уебсайтове за тримата мъже.

Как изборите в САЩ и конфликтът в Близкия изток ще се отразят на България

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Уолц
Уолц
1 месец по-рано

Уолц

Уолц