Илиян Василев: Пеевски нито е сигурен, нито е победил!

Доказателство за това, че Пеевски иска настоящият ВСС да назначи новия главен прокурор

0
64
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Facebook

Делян Пеевски нито е сигурен, нито е победил. Доказателство за това, че иска настоящият Висш съдебен съвет /ВСС/ да назначи новия главен прокурор. Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев. И още:

„Тъй като навлизаме в предизборна ситуация и опорките на свързани и подкрепящи ГЕРБ ще нарастват да ги анализираме – нито са дълбоки, нито съдържателни, но са присадка върху органично неудовлетворения ум на българския избирател, който в класическото определение предпочита да го игри кибик, като очаква нещо да се случи, но го е страх нещо да не стане. Цитатите в кавички.

1. „Легитимираха и изпраха до бяло Борисов и Пеевски, така че никакъв Магнитски не ги лови“ – ако това беше вярно, Пеевски щеше да бъде юбер Булгариен, а той се бори за оцеляване. Борисов също се тресе от прегръдката с Пеевски. Нормално е хората да имат свръхочаквания, но ППДБ остават единствената сила на терена, която може да управлява.

2. „Провалиха окончателно шанса за конституционна промяна в съдебната система“ – това дори няма нужда от коментар. Кой точно шанс провалиха, който да не е зависил от Борисов и Пеевски?! Нищо окончателно няма. Съждението щеше да бъде вярно, ако КС беше отменил всичко, и ако ППДБ имаха сами възможността да направят съдебната реформа по начина, по който го направиха. Самият факт, че Пеевски бърза текущият състав на ВСС да избере главен прокурор означава точно обратното на твърдението – нито е сигурен, нито окончателно е победил.

3. С промяната в Конституцията за служебно правителство направиха почти невъзможно и на практика изцяло лобистко назначаването на служебен премиер. – глупаво съждение, защото единствената мяра за оценка е състоянието преди със служебните правителства на Радев. Сега ситуацията е значително по-добра и възможностите за контрол върху Радев /който произведе договора с Боташ/ са налице. Мрънкането, че няма възможности за избор се опровергава от текущата битка и възможности. Ако им беше всичко в кърпа вързано нямаше Борисов да плаши, че ще се ядоса, а Пеевски да активира хората си в БНБ и Сметна палата.

4. Унищожиха за пореден път поне 300 000 гласа от потенциални гласоподаватели на проевропейски партии в България.

Нищо не е унищожено – този фатализъм е за запалянковски страсти пред банята, когато се обсъжда футболен мач. ППДБ има всички шансове да си върне значителна част от гласове и да спечели допълнително доверие с един аргумент – само те могат да направят правителство.

Най-противното е, че това идва от хора, които не гласуват за ППДБ, но ги критикуват. Имат възможности да подмогнат някоя от алтернативите – Единение, и другите. Но не го правят.

Истината е, че на тези избори трябва да се направи всичко възможно да се обезсили Пеевски, а чрез него и силите на съпротивата на съдебната реформа и пленяването на държавата.“

Радев кани партиите на консултации. Кога и защо?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments