Алероновият хляб – новото българско чудо!

Хлябът е без аналог в света и се произвежда само в Хасково

0
190
Алероновият хляб
Алероновият хляб. Снимка: Личен архив

Алеронов хляб – вълшебен продукт с уникални свойства, за който тепърва ще чуваме. Той е без аналог в света и се произвежда само и единствено в България. Засега алеронов хляб може да си купите само в Хасково, но скоро това ще се промени, защото се търсят начини да се произвежда и продава в цялата страна. 

Неговият откривател Веселин Илчев разкри своята тайна пред Искра.бг и разреши да я споделим. Той е категоричен, че не крие произведението си, нито технологията на производство. Дори не ги е патентовал, защото има тайна и много важна съставка, с която не може да се сдобие никой друг, а именно – чудодейното брашно.

Веселин Илчев
Веселин Илчев. Снимка: Личен архив

Брашното е уникално по своите качества и съдържание и като всяко уникално нещо е открито съвсем случайно. Дори Веселин казва, че по погрешка. Негов откривател е мелничарят Златко Пилев. Мелничар четвърто поколение. Но винаги неговото семейство е управлявало не икономическия модел на мелницата, а самата технология на производство.  

Всичко започва, когато мелничарят Златко Пилев решава, че трябва да вдигне рандемана на брашното и от традиционните 75% да го направи поне 76-77 на сто. Останалото са трици. В годишен обем разликата е сериозна. 

Така започват да използват различни методики за преработка на пшеница. Технологията се е сменяла всяка седмица…докато след 12 години от една от тръбите не почита буквално златно брашно. Изпращат го за анализ в няколко различни лаборатории, докато не се убеждават, че в него няма никакъв глутен. Именно една от неговите съставки води до затлъстяване. 

А години по-късно Веселин, в процеса на производство на новия алеронов хляб, открива, че въглехидратите в това брашно изобщо не съдържат захари, което също е уникално. Но за това по-късно в статията. 

Първо ще ви разкажем как се е стигнало до производството и откриването на алероновия хляб. Това се е случило, след като Златко Пилев се е свързал с Веселин Илчев и му е предложил да му купи модерна фурна, където да се направи поне опит това ново брашно да бъде събрано. Събрано, защото Пилев е убеден, че никой освен Веселин няма упоритостта да го направи на хляб. Това се случва през 2019 година. 

И Веселин наистина успява след 2 години упорита работа. Това е дошъл пробивът, разказа той пред Искра.бг:

„Тогава успяхме да съберем тестото, защото когато няма глутен, няма никаква сила и няма какво да направи спойката между водните молекули и глутена. Успяхме да го съберем с билка, която го втвърдява.“

Буквално допреди 15-20 дни се оказва, че Веселин се е борил с друг проблем – хлябът е мухлясвал само за ден, тоест проблемът е бил със задържането на влага. Но и той вече е отстранен и алероновият хляб може да се консумира цели 3 дни след неговото производство и пакетиране. 

В процеса на работа Веселин и неговият екип са направили и друго важно откритие – алероновият хляб е много подходящ за диабетици и спортисти, както и хора, които  искат да контролират своето тегло, защото в него няма захари и не води до затлъстяване. 

„Разбрахме кое е магическото в този хляб. В самите въглехидрати има захари. Когато хапнеш нещо тестено, то много бързо става на захари. Кръвната захар се вдига рязко. Когато завърши този процес, на вас рязко ви премалява. Във въглехидратите на това брашно няма захари. Диабетици и хора, които да спортуват, трябва да ядат такъв хляб. Това го разбрахме преди два месеца и направихме рязък завой“, разказа още Веселин. 

Той не крие технологията и разказва с охота за начина на производство. Разкрива дори и най-малките детайли. Нещо повече. Веселин споделя, че иска да има конкуренция, защото в момента сетивата му са приспани. Но това едва ли е възможно, след като брашното е уникално и се произвежда само от един мелничар в света. Уникално, но дадено от природата, подчертава Веселин и казва, че сега просто трябва да се научим как да работим с този вълшебен продукт. 

 

След всичко прочетено, няма как човек да се запита откъде може да си купи алеронов хляб. Засега той се продава и произвежда само и единствено в Хасково. Но Веселин обмисля да подготвя заготовки, които да предоставя на различни фурни в цялата страна и така производството да стане масово и всички българи да могат да се възползват от чудото на алероновия хляб. 

Но, разбира се, трябва да внимаваме с консумираните количества, защото Веселин гарантира, че хлябът е изключително вкусен, тъй като се пече на камък, а не на поточна линия! И казва, че човек може да се нахрани само с 40 грама от него…при 220 от традиционния хляб. А по думите на Веселин големият проблем на хляба е химията! Химия, каквато няма в алероновия хляб!

Риск от изчезване на най-ползваните видове хляб заради таван на надценката

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments