АКФ показа карта на нерегламентираните сметища за строителни отпадъци в София

Голяма част от сметищата се намират в централни и периферни софийски квартали, а други в покрайнините на столицата и близките села

3
79
АКФ показа карта на нерегламентираните сметища за строителни отпадъци в София
АКФ показа карта на нерегламентираните сметища за строителни отпадъци в София. Снимка: АКФ

От Антикорупционен фонд /АКФ/ показаха карта с точното местонахождение на констатираните над 240 терени с нерегламентирани засипвания със строителни отпадъци и земни маси. Тя е предоставена от Столичен инспекторат във връзка с разследването „Властелините на пръстта“.

Сметище за строителни отпадъци в София
Сметище за строителни отпадъци. Снимка: Кадър от видео на АКФ

От картата се вижда, че голяма част от сметищата се намират в централни и периферни софийски квартали, а част от тя са разположени и в покрайнините на столицата и близките села.

От АКФ написаха следното:

„Публикуваме картата, защото вярваме, че е редно тя да е публично достояние, за да се илюстрира мащаба на проблема и за да може всеки един гражданин при желание да посети картографираните терени и лично да се убеди какво причинява нерегламентираното изхвърляне на подобен вид отпадъци“.

В началото на седмицата от АКФ оповестиха свое разследване за дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат, която е създала паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на София.

Освен причинените сериозни екологични рискове, злоупотребите, разкрити от новото ръководство на Инспектората, ощетяват бюджета на София със стотици хиляди левове. Става ясно още, че в продължение на години отпадъците са били изхвърляни в и около деретата на реки, на територията на земеделски земи, на общински и частни имоти.

Нови разкрития за корупционния скандал в Столична община

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments