Кметица от ГЕРБ похарчи 50 000 лева служебни пари за козметични процедури

Установени са и злоупотреби с обществени поръчки в Община Козлодуй

1
339
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй
Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй Снимка: Фейсбук

Сметната палата установява сериозни нарушения в Община Козлодуй, където 50 000 лева са били неправомерно похарчени за лични нужди като дрехи, бельо, козметични процедури и посещения на ресторанти, съобщава „bTV“.

Единствените представители на местната власт в Козлодуй, с които е осъществен контакт, са общински съветници от Местна коалиция за силна община. Те не са били информирани за установените от Сметната палата харчове на кметицата, но са подавали сигнали за други нередности.

Според общинския съветник Юлиян Николов, тези действия демонстрират чувство на безнаказаност и арогантност, като се нарушава законът и се изразходват публични средства за лични нужди. В доклада се посочват и злоупотреби с обществени поръчки.

Одитът на Сметната палата разкрива, че кметът Маринела Николова не е спазила принципите за добро финансово управление и законосъобразно разходване на публичните финанси по време на втория си мандат като кмет на община Козлодуй от ГЕРБ. Докладът посочва липсващи документи за сума над 76 000 лева и неправомерни разходи за стоки и услуги на стойност над 50 000 лева, които не са свързани с функциите на администрацията. Сред тях са закупени дрехи, бельо и обувки за почти 17 000 лева и медицински услуги в козметична клиника за 10 000 лева. Освен това, над 8000 лева от общинските средства са изразходвани за ресторанти и кафенета, а повече от 3000 лева са похарчени в зоомагазин. Докладът също така посочва разход от 210 лева за учебници по медицина.

Общинският съветник Милен Сибинов коментира, че дъщерята на кмета в момента следва медицина в Плевен, което буди въпрос дали тези учебници са за нейното обучение.

Маринела Николова е в отпуск и не е открита никъде за коментар, колегите й също, както и областният координатор на ГЕРБ. В одитния доклад се посочва, че през май тази година Николова е възстановила част от средствата, а Сметната палата препоръчва по-строг контрол върху финансите на местната управа.

Божидар Божанов: Корупцията и политическата нестабилност са свързани!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] […]