Судан: Бойци на Силите за бърза подкрепа всяват хаос

Според ООН насилието е принудило над 850 000 души да напуснат домовете си

0
18
Гражданска война Судан
Снимка: Wikimedia Commons

Когато преди време бойците от суданските Сили за бърза подкрепа /СБП започнали да изземват автомобили от хората в село Шарафат Алхалауин, местните старейшини решили да се оплачат на командирите на паравоенната група, информира „Reuters”.

Според четирима местни жители по време на посещението през март те са уверили селото, че бойците целят единствено да защитават цивилното население. Скоро след това СБП са публикували в социалните медии видеоклип, прегледан от медията, в който твърдят, че са се справили с неуточнени „недобросъвестни лица“ в района. По думи на жителите обаче, десетки бойци нахлули с мотоциклети и пикапи на територията на селото, стреляйки с оръжия във въздуха. Бойците, някои от които облечени в униформи, обикаляли от врата на врата, задигайки пари и ценности, което принудило голям брой хора изплашено да напуснат домовете си.

Разказите на жителите на село Шарафат Алхалауин се повтарят с тези на жителите на целия централен щат Ел Гезира в Судан, ключов земеделски район и стратегически кръстопът, разположен на юг от столицата Хартум. Репортер на „Reuters” интервюира 43 души от 20 общности, сред които граждани, активисти и наскоро присъединили се членове на СБП, които свидетелстват, че щатът непрекъснато е обект на грабежи, отвличания и убийства, след като паравоенната групировка завзе по-голямата част от територията му през декември.

Във видеоклипове като този, публикуван през март, СБП се опитват да покажат, че защитават цивилното население и осигуряват храна и услуги. Противно на това обаче, жителите споделят, че паравоенната групировка разчита на много непрофесионални бойци, много от които са мотивирани главно от паричното възнаграждение, и често се затруднява да ги контролира. Според жителите и местните активисти суданските въоръжени сили, които споделяха властта с групировката в рамките на ръководено от военни сили правителство до избухването на конфликта между тях през април 2023 г., са извършвали въздушни удари в Ел Гезира, но разполагали с малко сухопътни сили там. Според тях военните сили са мобилизирали цивилни граждани да защитават своите общности, което е предизвикало яростна ответна атака.

Според данни на Организацията на обединените нации (ООН), насилието е принудило над 850 000 души да напуснат домовете си, нарушило е земеделските дейности, които са ключови за продоволственото производство на Судан, и е поставило под въпрос способността на СБП да договори каквото и да е примирие след почти 16 месеца война.

В цял Судан СБП неведнъж са надделявали над военните сили по численост и влияние, отчасти благодарение на съюзите, сключени с племенни организации и други въоръжени групи. През юли те използваха щата Ел Гезира като трамплин, за да навлязат в щатите Сенар, Бели Нил и Гедареф, предизвиквайки нови вълни на разселване и разширявайки конфликта в земеделското сърце на Судан. Една пета от 50-те милиона жители на страната са избягали от домовете си, а понастоящем около половината са изправени пред продоволствена несигурност, главно в районите, които са под контрола на СБП, според информация на представители на ООН, които определят хуманитарната криза там като най-тежката в света.

Международните усилия за посредничество между страните до момента не са постигнали особен напредък, въпреки че САЩ ръководят активно усилията за свикване на преговори в Женева. Представител на СБП неотдавна заяви, че те са готови да преговарят за прекратяване на огъня и достъп на хуманитарна помощ. Военните сили твърдят, че не могат да преговарят, докато СБП не напуснат цивилните райони и не прекратят неправомерните си действия срещу населението.

Мирчев разкри: „Златният гьол“ на „Капитан Андреево“ не е пресъхнал!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments