ПП „Възраждане“ предлагат промени в Закона за горите

Нови промени в Закона за горите от „Възраждане“ целят да затворят вратичките за злоупотреби с опожарени територии и да гарантират тяхното залесяване

0
41
Гора
Гора. Снимка: Министерство на земеделието

Партия „Възраждане“ внесе предложение за промени в Закона за горите, което има за цел да предотврати злоупотребите с опожарени горски територии, като затвори съществуващите вратички в закона. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, където Даниел Петров, народен представител от „Възраждане“, и заместник-председател на Комисията по земеделие, изложи мотивите за тези промени.

Защо са необходими промени в Закона за горите?

Даниел Петров подчерта, че през 2024 г. страната е изправена пред рекорден брой пожари, които унищожиха значителни горски площи. Обществените притеснения, че част от тези пожари са умишлено предизвикани, за да се отвори възможност за изграждане на фотоволтаични паркове върху опожарените територии, са в основата на предложените законови промени.

„В обществото витае притеснение, че част от горите са запалени и опожарени умишлено, за да бъдат впоследствие отдадени на инвеститори за изграждане на фотоволтаични паркове“, каза Петров. Той изтъкна, че член 73 от Закона за горите, в частност алинея 2, точка 3, позволява на общините да променят предназначението на опожарените територии и да ги продават на инвеститори за изграждане на енергийни съоръжения.

Какво предлагат от „Възраждане“?

За да се предотвратят подобни злоупотреби, „Възраждане“ предлага да се добави текст, който забранява използването на опожарени горски територии за проекти, свързани с производство на електроенергия от фотоволтаични паркове и вятърни електроцентрали. Това предложение има за цел да гарантира, че опожарените гори ще бъдат залесени отново и запазени като горски територии.

Петров подчерта, че тези промени са необходими, за да се пресекат всички опити за заобикаляне на закона и да се даде сигурност, че изгорелите гори ще бъдат възстановени в полза на обществото и околната среда.

Светият синод приветства забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments