Боряна Калейн донесе сребро за България от Олимпиадата

Боряна Калейн спечели сребърен медал в индивидуалната художествена гимнастика на Олимпиадата в Париж, завършвайки със 140.600 точки

0
50
Боряна Калейн
Боряна Калейн. Снимка: БФХГ, Фейсбук

Боряна Калейн се окичи със сребърен медал в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Париж 2024. С общ резултат от 140.600 точки, Калейн се изправи на почетната стълбица, след като демонстрира изключителна техника и артистичност в своите съчетания. Златният медал отиде при германката Дария Варфоломеев, която завърши с 142.850 точки, а бронзовото отличие спечели италианката София Рафаели с 136.300 точки.

Впечатляващо представяне и изключителни оценки

В конкуренция с още 9 финалистки, Боряна Калейн започна състезанието с блестящо изпълнение на обръч, което ѝ донесе първоначално 35.450 точки, впоследствие повишени на 35.850 след контестация. Въпреки силното начало, германката Дария Варфоломеев успя да я измести от върха.

Със следващото си изпълнение на топка, Калейн отново се представи безпогрешно, получавайки висока оценка от 36.450 точки, но и този път бе изпреварена от Варфоломеев с минимална разлика.

Третото съчетание на Калейн с бухалки, което разказва за трудностите в кариерата ѝ, бе високо оценено от съдиите с 34.550 точки. Това временно ѝ върна първото място, преди отново да бъде изместена от основната си конкурентка.

На последното си съчетание с лента, Калейн показа невероятна устойчивост и завърши с оценка от 33.750 точки, която временно я върна на върха. Въпреки емоционалния момент и аплодисментите от българската публика, Варфоломеев успя да си върне лидерството и да спечели златото.

Историческо постижение

С този сребърен медал Боряна Калейн влиза в историята на българската художествена гимнастика, като първата гимнастичка, която печели олимпийско отличие за България в индивидуалната надпревара след Адриана Дунавска, която спечели сребро на Игрите в Сеул през 1988 година. Този успех е резултат на многогодишни усилия и отдаденост, и е истинска гордост за българския спорт.

Ансамбълът на България по художествена гимнастика на финал с най-добър резултат на Олимпиадата

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments