Най-важното през изминалата седмица – Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде служебен премиер и олимпийски медали

Седмицата беше белязана и с една куриозна ситуация - в столичния квартал "Ботунец" беше намерен крокодил

1
38
Горица Грънчарова-Кожарева и Румен Радев
Горица Грънчарова-Кожарева и Румен Радев. Снимка: Президентство

В понеделник от „Има такъв народ“ /ИТН/ върнаха на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет. Очаква се нов предсрочен вот, след като отново не беше постигнато съгласие за съставяне на правителство и от третия последен опит. 

„Този 50-ти парламент беше много динамичен и постави много въпроси пред българския избирател“, коментира Тошко Йорданов пред журналисти, след като с останалите представители от ИТН върнаха мандата. Той няма никаква представа как ще изглежда картината в следващото Народно събрание, тъй като зависи от българските избиратели.

Според Конституцията в случай, че не се постигне съгласие за образуване на кабинет, държавният глава провежда консултации с парламентарните групи, след това предлага служебен премиер и след това назначава служебен кабинет и насрочва нови избори в 2-месечен срок. Служебен премиер може да бъде парламентарният председател, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник.

Президентът Румен Радев връчва третия мандат на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" /ИТН/
Тошко Йорданов и Румен Радев. Снимка: Президентство

Предстоящите предсрочни избори ще бъдат шести след редовните от 4 април 2021 година, като последните предсрочни избори бяха на 9 юни.

В четвъртък Радев покани парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство. Тогава той коментира и възможните номинации за служебен премиер, като изтъкна, че в момента водил разговори с тях и че някои дори били извън страната.

„Трябва да се отнесем изключително сериозно към всяка една опция, защото те станаха изключително малко“, каза той.

В петък действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявената готовност да приеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това Радев определи заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Горица Грънчарова-Кожарева
Горица Грънчарова-Кожарева. Снимка: Сметна палата

„Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство“, заяви Грънчарова-Кожарева пред Радев, цитирана от „БТА“, добавяйки:

„Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори.“

Най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври, заяви от своя страна Радев. Според него най-късно до 19 август трябва да бъде предложен състав на служебно правителство.

Преминаване през ГТП
Преминаване през ГТП. Снимка: Архив

През изминалите седмици казус, свързан с Годишните технически прегледи /ГТП/, притесни много шофьори. Десетки се оплакаха, че коли с бензинов двигател, които са сравнително нови, не могат да го преминат. По този повод транспортният министър Георги Гвоздейков коментира, че хаос с техническите прегледи на автомобилите няма. Той лично се запозна на място с работата на новата система в столичен автосервиз.

„Заработи система за качество и игнорирахме човешкия фактор, както и възможността манипулацията на данни да се въвежда ръчно“, отбеляза министърът и подчерта, че новоназначена работна група, създадена за срок от пет дни, ще направи предложение за нормативни промени.

Припомняме, че от 22 юли уредите в пунктовете за ГТП предават информацията от измерванията автоматично по електронен път към системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Така беше преустановена възможността за ръчно коригиране на данните, свързани с отработените газове и спирачното усилие на автомобилите. Специалисти сигнализираха, че предимно бензинови коли не могат да покрият нормите. Според данни на министъра, за период от 2 седмици преди електронното свързване на системата, от 8 до 21 юли, 139 251 автомобила са преминали през пунктовете за годишни прегледи.

„От тази бройка временно са допуснати 208 автомобила, или 0,15%. Не са допуснати само 32 автомобила, което е 0,02%. След свързването на уредите към системата, от датата 22 юли до 4 август, отново за две седмици, са преминали 127 085 автомобила, от които временно са допуснати 1808, или 1,4% от общата бройка. Не са допуснати 101 автомобила, или 0,14%“, уточни министър Гвоздейков и добави, че броят недопуснати коли показва прецизност и сигурност на ГТП. Според него това ще подобри безопасността на пътя.

Министър Георги Гвоздейков за ГТП
Министър Георги Гвоздейков за ГТП. Снимка: Искра.бг

Във вторник беше съобщено, че Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/. Той е назначен със заповед на служебния министър на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ.

Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт. През годините е заемал различни позиции в системата на железниците. В периода 2007 – 2021 г. е директор на поделение „Електроразпределение“ към НК „Железопътна инфраструктура” и управител на „Трен“ ООД – дъщерно дружество на НКЖИ. Стоян Стоянов има магистърска степен по „Финанси“ от Университета за национално и световно стопанство. Притежава и магистратура по „Съобщителна и осигурителна техника и системи“ от ВВТУ „Тодор Каблешков“.

Със същата заповед министърът на транспорта и съобщенията освобождава досегашния директор Мария Генова.

Крокодил
Крокодил. Снимка: МОСВ

Седмицата беше белязана и с една куриозна ситуация – в столичния квартал „Ботунец“ беше намерен крокодил. Той е бил установен от служители на районната администрация на „Кремиковци“. Впоследствие районният кмет Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в София, както и Българската агенция по безопасност на храните. От Общината обясниха още пред „БТА“, че басейнът, който крокодилът е обитавал, е изграден върху част от общински имот.

„Не може да съобщим подробности, на място има специалист херпетолог, който ще определи какъв точно вид е животното, дали има документи и дали е разрешено отглеждането му в домашни услови“, обясниха в първия ден от екоинспекцията.

В първия ден от сагата беше решено животното да остане на мястото, където е открито и през нощта. Това се случи, след като представители на Зоологическата градина в София и РИОСВ-София пристигнаха в столичния квартал „Ботунец“, за да го вземат, но представящият се за собственик на животното се възпротиви. Той поиска да получи протокол, както и основание, заради което искат да вземат крокодила. Повече от час продължи спорът между представителите на РИОСВ и мъжа.

В крайна сметка в сряда специалисти от столичната зоологическата градина прибраха крокодила. В същия ден стана ясно, че според чипа, имплантиран в крокодила, собственикът на животното не е този, който го държи.

Крокодил
Крокодил. Снимка: МОСВ

„Изпълнили сме си законовите правомощия. Към момента животното е настанено в зоологическата градина в София до изясняване на останалите обстоятелства. За останали въпроси можете да се обръщате към прокуратурата“, коментира пред журналисти юрист-консулта в РИОСВ-София Светлана Пенева.

Мъжът, представящ се за собственика му твърди, че при проверката на чипа е бил поставен друг и това е причината да има несъответствие. В четвъртък от екоминистерството съобщиха, че крокодилът ще остане в столичния зоопарк до пълното изясняване на собствеността му.

В сряда депутатите взеха важно решение, касаещо децата. Те забраниха всякаква пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация сред подрастващите, предаде „БТА“. Предложението бе внесено от ПП „Възраждане“ и бе гласувано на две четения в един и същ ден, което означава, че решението е окончателно. Забраната предвижда по какъвто и да е начин да се популяризира или подстрекава у децата и то пряко или косвено, идея, свързана с нетрадиционна сексуална ориентация. Същото важи и за определяне на половата идентичност.

Депутати
Депутати. Снимка: Кадър от видео на Народното събрание

Забраната бе въведена в Закона за училищното и предучилищното образование. Текстът бе подкрепен от 135 народни представители. 57 бяха против, а 8 се въздържаха при гласуването.

За нетрадиционна сексуална ориентация депутатите приеха да се счита всичко, което е в разрез с общоприетите норми, заложените в българската правна традиция схващания за сексуално, чувствено, романтично или емоционално привличане на лица от противоположни полове.

Някои депутати от ГЕРБ твърдяха, че тези текстове противоречали на редица европейски документи, дори и на Конституцията на Република България. Подобна дефиниция не съществувала в нито една друга държава членка на Евросъюза. Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов от своя страна обяви, че по законопроекта няма нито едно постъпило отрицателно становище.

Семен Новиков
Семен Новиков. Снимка: БФ Борба

В четвъртък Семен Новиков спечели титлата в олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма и донесе първо злато за България на Игрите в Париж. В петък стана ясно, че България има нов олимпийски шампион – Карлос Насар спечели златото в категория до 89 килограма във вдигането на тежести. Борецът Магомед Рамазанов спечели трети златен медал за България от Олимпиадата в Париж. След 36 години чакане Боряна Калейн донесе на България олимпийски медал в индивидуалния многобой на художествената гимнастика.

Най-важното през изминалата седмица: Радев връчи третия мандат на ИТН и пожарите в страната

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Най-важното през изминалата седмица – Горица Грънча… […]