Над 100 убити при израелски удар срещу училище в Газа

При въздушния удар на Израел има и десетки ранени цивилни

1
26
Конфликтът в Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей
Конфликтът в Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

Израелски въздушен удар срещу училище в Газа. Повече от 100 души са загинали, предаде „Reuters“ тази сутрин. 

При удара на Израел има и десетки ранени. Училището е приютявало разселени хора, като информацията е от управляваното от Хамас правителството в Ивицата Газа. Ударът на Израел е бил насочен срещу център, управляван от Хамас. 

Въздушната атака е дошла по време на сутрешната молитва и затова е била изключително кръвопролитна. Медиците все още не са успели да достигнат до всички тела. 

Израелската армия също разпространи своя позиция, в която се посочва, че са атакували команден и контролен център, където се криели командоси и оперативни служители на Хамас. 

Тел Авив е категоричен, че е взел необходимите мерки, за да бъде намален рискът за цивилното население, в това число са били използвани прецизни боеприпаси, разузнавателна информация и въздушно наблюдение. 

Израел започна атаката си срещу Газа, целейки да унищожи Хамас, след като бойците на ислямистката групировка нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, предимно цивилни, и заловиха повече от 250 заложници според израелските данни.

Оттогава близо 40 000 палестинци са били убити в израелската офанзива в Газа, според палестинското министерство на здравеопазването.

Здравните служители казват, че повечето жертви са цивилни. Израел, който е загубил 329 души в Газа, твърди, че поне една трета от убитите палестинци са бойци.

Съединените щати, Египет и Катар се опитват да съживят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, като планират нов кръг от преговори за четвъртък, тъй като страховете от по-широк конфликт нарастват в посока включването на Иран и Хизбула.

Най-важното през изминалата седмица – Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде служебен премиер и олимпийски медали

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Над 100 убити при израелски удар срещу училище в Газа […]