Илиян Василев: Вече никой не се страхува от Русия!

Така анализаторът Илиян Василев коментира в социалната мрежа Facebook ситуацията с украинското нахлуване в Курска област

0
82
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vasilev, Facebook

Вече никой не се страхува от Русия. Така анализаторът Илиян Василев коментира в социалната мрежа Facebook ситуацията с украинското нахлуване в Курска област. То развенча мита за използването на ядрено оръжие, което не е подходящо в една конвенционална война. И още:

„Следете внимателно събитията в Украйна и в Курска област. Докато Зеленски обясняваше, че има много бригади, но няма оръжие, в момента прави показно в руската Курска област. В тази си част си е мастърклас. Но още по-важно – изглежда украинците, които още в Съветския съюз, бяха център на ракетостроенето – ЮЖМАШ са готови с балистични ракети с обсег над 1000 км. Москва и Санкт Петербург – ще почувстват това.

Показателно за състоянието на нещата в Кремъл е фактът, Пентагонът потвърди, че американския министър на отбраната Остин няма какво да си говори с руския министър Белоусов. А навлизането на руска територия, трябваше да бъде казус бели и основание за ядрен отговор.

Това, което тази ограничена операция постигна бе невъзможно да се постигне с други средства. „Внимателният“ Джейк Съливан изпадна в малцинство, не само той – в Западна Европа вече открито свалят предпазливостта си спрямо Кремъл. Вече никой не се страхува от Русия.

Защото Зеленски взе нещата в свои ръце. А уж трябваше руските сили да реализират офанзива през лятото, а сега Герасимов е на дузпата.

Остава ядрената опция, но Путин знае, че това ще бъде неговият край. Както много пъти съм твърдял, ядреното оръжие е възпиращо като заплаха, но не и като реално употреба в конвенционална война. И това не е от сега, а от 1945 година – 6 и 9 август.

Путин има един начин за отговор – повече ракети срещу Киев и другите градове и психотерор. Едно нещо не разбра – тази тактика работи срещу вероятно повечето европейски правителства и общества – не срещу украинците, които са готови да понесат жертви и да се борят при неизгодно съотношение на силите в не по-малка степен от руснаците. Единствената разлика е, че Зеленски си пази войниците, а Путин ги смята за пушечно месо.

Все още е рано да се правят дълбоки заключения дали ще могат да задържат завоюваната територия, но е факт, че картината се промени радикално и Киев пое инициативата. Трябва да се следят реакциите на Лукашенко, но ако се намеси, ще провокира още по-голяма реакция от Запад.

Много познавачи говореха, че смяната на Залужни ще се отрази негативно. Виждате, че Сирски си върши работата, без никакъв пиар. Забележително е, че УВС успяха и продължават да удържат операцията в информационно затъмнение. И така усилват психозата от руска страна – страхът и паниката в Русия се крепят не върху факти, а върху митове и страх.“

Зеленски потвърди, че украинските войски се бият в Русия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments