Заради съмнения за нарушения: Кметът на Варна започва цялостна проверка на разрешителните за сеч

Кметът на Варна Благомир Коцев нареди ревизия на всички документи, свързани със сечта на дървета в общината, и обсъжда временен мораториум

0
26
Сеч
Снимка: Pixabay

Кметът на Варна Благомир Коцев разпореди цялостна ревизия на всички документи, издавани от предходното управление, касаещи сеч на дървета на територията на общината. Ревизията е предизвикана от съмнения за нарушения и несъответствия в докладите, изготвени от ландшафтни архитекти, относно отстраняването на дървета при инвестиционни проекти.

Обсъждане на временен мораториум

По време на среща със застъпници за зелената система на Варна, кметът Коцев обсъди възможността за налагане на временен мораториум върху отсичането на дървета, докато трае ревизията. Мярката цели да осигури защита на зелените площи и да предотврати потенциални неправомерни действия.

Проверка на съмнителни случаи

Заместник-кметът по сигурността, Илия Коев, докладва за значително увеличаване на списъка с дървета за аварийно и профилактично премахване, което е довело до допълнителни проверки с независими специалисти. Установени са несъответствия между представените доклади и реалното състояние на дърветата на терен.

Създаване на работна група за контрол

Кметът Коцев предложи създаването на работна група с участието на всички фракции в Общинския съвет, която да контролира процеса на премахване на дървета, особено при частни инвестиционни проекти. Целта е да се осигури прозрачност и широк обществен контрол върху тези действия.

Пълна ревизия и актуализация на компенсаторните мерки

Ревизията, наредена от кмета Коцев, ще обхване всички заявления за премахване на дървета, включително тези, свързани с подробни устройствени планове /ПУП/ от времето на предходното управление. Комисията по ревизията ще има за задача да създаде механизми за строг контрол и актуализация на компенсаторните мерки за възстановяване на зелената маса в града.

НСИ обяви в кои сектори заплатите са най-високи

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments