Бедствено положение в Община Харманли: Голям пожар застрашава населени места и земеделски имоти

Област Хасково обяви бедствено положение поради разрастващ се пожар, който застрашава населени места и земеделски площи, включително в съседната област Стара Загора

0
59
Пожарът в Харманли
Пожарът в Харманли. Снимка: БТА

Вследствие на разразилия се пожар на територията на Община Харманли областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви бедствено положение. Пожарът, възникнал около 15:20 часа, бързо обхваща лозя, сухи треви и лесонепригодни площи, което създава сериозна заплаха за населението и имуществото в региона.

Заради високите температури, пожарът се разраства и съществува реална опасност да достигне до населени места, както и да навлезе в съседната област Стара Загора. Службите за пожарна безопасност и местните власти работят неуморно за овладяване на огнената стихия и за предотвратяване на сериозни щети.

Опасност за здравето и имуществото

Ситуацията е изключително критична, тъй като пожарът може да причини значителни вреди не само на горските и земеделски площи, но и на жилищни и стопански сгради. Областната администрация на Хасково предупреждава за потенциална опасност за здравето на хората, поради възможното замърсяване на въздуха и други неблагоприятни условия, свързани с разпространението на пожара.

Мерки за овладяване на пожара

Обявяването на бедствено положение позволява по-ефективна координация между различните служби и бързо мобилизиране на ресурси за справяне с кризисната ситуация. Местните власти предприемат всички необходими мерки, включително евакуация на застрашени райони, за да защитят населението и да ограничат щетите.

Продължаващите усилия за овладяване на пожара са насочени към предотвратяване на разпространението му към населени места и съседни области, като приоритет остава безопасността на хората и минимизиране на щетите върху имуществото и природните ресурси.

Ситуацията в община Харманли изисква повишено внимание и готовност за реакция от страна на местните власти и жителите. Противопожарните екипи продължават работата си, докато усилията за овладяване на пожара са в пълен ход. Ситуацията се развива динамично и изисква своевременна реакция за опазване на живота и имуществото на гражданите.

Министерство на земеделието обяви: Започва прием на заявления за държавна помощ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments