Бившият премиер на Бангладеш е разследван за убийство

Хасина подаде оставка и напусна страната по-рано този месец

0
23
Шейх Хасина, Банглаеш
Шейх Хасина. Снимка: Wikimedia Commons

Срещу бившия премиер на Бангладеш Шейх Хасина е започнало разследване за убийство заради убийството на мъж от полицията по време на граждански безредици миналия месец, предава „BBC“.

Шест други високопоставени лица от предишното правителство също са разследвани след седмици на смъртоносни размирици в столицата Дака.

Адвокатът Мамун Миа, който е завел делото от името на частно лице, заяви, че съдът в Дака е наредил на полицията да приеме „делото за убийство срещу обвиняемите лица“. Това е първата стъпка в наказателното разследване съгласно законодателството на Бангладеш.

Хасина подаде оставка и напусна страната по-рано този месец, бягайки в Ню Делхи, Индия, след като политически вълнения дестабилизираха правителството.

Повече от 400 души бяха убити в продължение на седмици на студентски демонстрации срещу Хасина. Много от тях бяха застреляни от полицията по нейна заповед.

Бизнесменът Амир Хамза подава молба за образуване на дело за убийство през юли, след като местният продавач на хранителни стоки Абу Саид е прострелян в главата, докато пресича пътя. Той разказал пред съда, че на 19 юли студенти са провеждали мирен протест, а полицията е стреляла безразборно по тълпата, съобщава „BBC Bangla“.

Хамза уточни, че не е роднина на Саид, но се е обърнал към съда, тъй като семейството на Саид не е разполагало с финансови средства, за да заведе дело. Пред информационна агенция „Ройтерс“ той разказа:

„Аз съм първият обикновен гражданин, който прояви смелост да предприеме тази правна стъпка срещу Шейх Хасина за нейните престъпления. Ще доведа делото докрай.“

Магистратът Раджеш Чоудхури нареди на полицията да разследва делото, което е първото заведено срещу Хасина от началото на протестите. Сред разследваните лица е и бившият министър на транспорта и мостовете Обайдул Куадер.

Правителството на Хасина, което беше на власт в продължение на 15 години, е обвинявано в широко разпространени нарушения на правата на човека и е преследвано от твърдения за ширеща се корупция.

Последните студентски протести започнаха в началото на юли с мирни искания на студентите от университетите за премахване на квотите за работа в държавната администрация, след което се превърнаха в по-широко движение за сваляне на правителството.  Хасина призова полицията да предприеме строги мерки срещу протестиращите, като ги нарече „не студенти, а терористи, които искат да дестабилизират нацията“.

Наскоро сформираното ново правителство включва много от протестиращите и е ръководено от носителя на Нобелова награда за мир Мохамед Юнус.

Хасина ще се върне в страната, когато бъдат обявени изборите, съобщи синът ѝ Саджиб Уазед Джой. 

Лена Бориславова със съмнения, че Сарафов ще имитира дейност по случая с Вълка

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments