Краят на антибиотиците? Как новите технологии се борят с резистентността

Прекомерната употреба на антибиотици води до сериозни здравни рискове, но иновации като изкуствения интелект и възраждането на стари формули дават нови надежди за справяне с резистентността

3
63
Лекарства
Лекарства. Снимка: Freepik.com

Антибиотичната резистентност се превръща във все по-голям проблем на нашето време, заплашващ здравето на милиони хора по света. Според футуролога доц. д-р Мариана Тодорова, този проблем вече се нарежда сред водещите причини за смъртност на световно равнище, след раковите и сърдечносъдовите заболявания. Неспособността на човечеството да се справя с бактериални инфекции, които могат да бъдат резултат от различни заболявания или вътрешноболнични инфекции, е пряко свързана с развитието на резистентност към съществуващите антибиотици.

Причини за антибиотичната резистентност

Една от основните причини за нарастващата резистентност е прекомерната и неправилна употреба на антибиотици. В медицината антибиотиците често се предписват без необходимост или се използват в неправилни дози, което улеснява развитието на резистентни бактерии. Но проблемът не се ограничава само до човешката медицина. В животновъдството антибиотиците често се използват за лечение и профилактика на заболявания при животните, както и за стимулиране на растежа им. Това води до натрупване на антибиотични остатъци в месото и други животински продукти, които консумираме.

„По-голямата част от резистентността на човешкия организъм може би идва именно от консумацията на продукти, произхождащи от животни, лекувани с антибиотици“, отбелязва доц. Тодорова пред „Фокус“. Това е сериозен проблем, тъй като имунната система на човека разпознава антибиотиците като враждебни и започва да се бори срещу тях, което в крайна сметка води до изграждане на резистентност.

Нови подходи в борбата с резистентността

С нарастващото разбиране за мащабите на този проблем, учени и изследователи търсят иновативни решения. Според доц. Тодорова, напредъкът идва по две основни направления.

Първият подход включва използването на изкуствен интелект за изчисляване на вероятността даден човек да е развил резистентност към определен антибиотик. Това позволява по-прецизно и индивидуализирано лечение, което намалява риска от неефективност и по-нататъшно развитие на резистентност.

Вторият подход е свързан с преоткриването на стари антибиотици от средата на 20-ти век, които са били ефективни в миналото. Учените се фокусират върху макролоните – специфични сегменти от тези антибиотици, които все още показват способността да унищожават бактерии. Този подход включва възраждането и подобряването на тези класически антибиотични формули, за да бъдат отново ефективни срещу съвременните бактериални щамове.

Антибиотичната резистентност е сериозна заплаха за глобалното здраве, но благодарение на напредъка в технологиите и науката, има нови надежди за справяне с този проблем. Комбинирането на изкуствения интелект с научните изследвания на стари антибиотични формули предлага нови решения, които могат да се окажат решаващи в борбата срещу резистентните бактерии. В същото време е необходимо да продължи строгият контрол върху употребата на антибиотици както в медицината, така и в животновъдството, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията.

Липсата на аптеки в малките населени места застрашава здравето на жителите

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Краят на антибиотиците? Как новите технологии се борят… […]

trackback

[…] Краят на антибиотиците? Как новите технологии се борят… […]

trackback

[…] Краят на антибиотиците? Как новите технологии се борят… […]