БСП са против натиска върху президента за вето върху Закона за образованието

Иван Петков от „БСП за България“ изрази безпокойство относно натиска върху президента да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование и призова за тяхното утвърждаване

2
49
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Скрийншот от видео на президента, Фейсбук

На брифинг в Народното събрание Иван Петков от БСП призова президента Румен Радев да не се поддава на натиск и да подпише промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Призивът идва на фона на нарастващ натиск от неправителствени организации, които настояват за вето върху закона.

Според Петков законът, който забранява пропагандата и популяризирането на нетрадиционната сексуална ориентация и определянето на полова идентичност, различна от биологичната, е бил приет с почти конституционно мнозинство от 154 гласа „за“. Той подчерта, че законът е получил подкрепа не само в парламента, но и от Българската православна църква, която изрази своята подкрепа чрез декларация.

„Нашата група е обезпокоена от натиска на неправителствени организации върху президента. Настояваме и призоваваме президентът да не се поддава на този натиск“, заяви Петков.

Освен това Петков подчерта, че законът е получил широка подкрепа сред учителите и родителите, което според него отразява общественото мнение по въпроса.

Той отбеляза също, че в миналото обществото не е било изложено на явления, като гей парадите, които сега се превръщат в ежегодни събития в столицата.

Призивът на БСП идва в контекста на усилията на над седем хиляди граждани и 76 неправителствени организации, които наскоро поискаха от президента да наложи вето върху промените в закона. Тази инициатива бе организирана от Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Костадин Костадинов организира протест срещу „джендър-идеология“ в училищата, защитавайки децата на България

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments