Кирил Петков разкри: Чадърът над Румен Гайтански–Вълка и Стоян Мавродиев се вдигна

Кирил Петков отговаря на обвиненията за бездействие на ръководството на ББР и разкрива нови подробности около кредитите, свързани с Румен Гайтански и „Булгартабак“

1
36
Кирил Петков.
Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Вчера Комисията за противодействие на корупцията /КПК/ проведе обиски на имоти, свързани с Румен Гайтански–Вълка, във връзка с разследване за неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие /ББР/. Акцията се фокусира върху кредит на стойност близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма, свързана с Гайтански.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната–Демократична България“ /ПП-ДБ/, коментира ситуацията и обвиненията, че назначеното от него ръководство на ББР е бездействало по време на управлението си. Той заяви, че „чадърът“, който закриляше Румен Гайтански и Стоян Мавродиев, вече е вдигнат и че двамата са избягали от държавата.

Историята на кредитите

Петков напомни, че още през третия си ден като министър на икономиката през 2021 г., той разкри, че осем фирми са получили кредити на стойност 1 милиард лева. Една от тези фирми е свързана с Румен Гайтански. Петков уточни, че въпросните 150 милиона лева са били дадени на адвоката на Гайтански, който след това е купил фирмата му.

Критика към КПК и случаят с „Булгартабак“

Кирил Петков отправи сериозна критика към КПК, като постави въпроса защо се разследват само кредитите на Гайтански, но не и тези на „Булгартабак“. Той разкри, че „Булгартабак“ е получил кредит в размер на 150 милиона лева, който към момента не се обслужва. Петков заяви, че обезпеченията на „Булгартабак“ са само на хартия и постави под въпрос тяхната реална стойност.

Политическа позиция и бъдещи стъпки

Кирил Петков изрази загриженост относно селективното използване на КПК и подчерта, че сума от 150 милиона лева може да бъде използвана за изграждането на 30 нови детски градини в страната. Той призова за пълно разследване на случаите и подчерта, че ПП-ДБ се бори за справедливост и прозрачност в управлението на държавата.

Петков коментира състоянието на прокуратурата и необходимостта от промени в Конституцията, за да се постигне по-справедлива съдебна система. Той подчерта, че бъдещите управленски решения трябва да бъдат вземани умно и с общо доверие от обществото.

Кирил Петков: ГЕРБ и Пеевски саботират всичко в парламента!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Петрова и Деян Захариев дадоха брифинг след обиските в имотите на Румен Гайтански-Вълка и отпуснатия кредит за 150 милиона лева от Българската […]