Паетонгтарн Шинаватра стана най-младият лидер на Тайланд

Парламентът е избрал дъщерята на милиардера магнат и бивш лидер Таксин за новия министър-председател

0
28
Паетонгтарн Шинаватра
Най-младият министър председател на Тайланд Паетонгтарн Шинаватра. Снимка: фейсбук

Паетонгтарн Шинаватра стана най-младият лидер на Тайланд, информира „BBC“. Изданието уточнява, че парламентът е избрал дъщерята на милиардера магнат и бивш лидер Таксин за новия министър-председател.

На 37 години тя ще бъде най-младият премиер на страната и втората жена на този пост след леля си Инглук. Изборът ѝ идва само два дни, след като бившият министър-председател Срета Тависин беше уволнен от конституционния съд. И двамата са от партията „Пхеу Тай“, която остана втора на изборите през 2023 г., но сформира управляваща коалиция.

Паетонгтарн е изправена пред трудната задача да съживи затъналата икономика на Тайланд и да избегне военните преврати и съдебните намеси, които свалиха от власт четири предишни администрации, ръководени от нейната партия. В тя петък получи 319 гласа „за“ и 145 „против“ и така стана четвъртият член на клана Шинаватра, който става министър-председател през последните две десетилетия. Останалите трима, включително баща ѝ Таксин и леля ѝ Инглук, бяха свалени от власт чрез военни преврати или решения на конституционния съд. В сряда същият съд уволни Тависин за това, че е назначил в кабинета си бивш адвокат, който някога е бил в затвора.

След като беше издигната за кандидат за министър-председател, Паетонгтарн заяви пред репортери в централата на „Пхеу Тай“ в четвъртък, че се възхищава от работата на г-н Srettha и смята, че уволнението му е неудачно.

Получила образование в елитни училища в Тайланд и в университет във Великобритания, тя прекарва няколко години в хотелската група Rende на семейство Шинаватра, където съпругът ѝ работи като заместник главен инвестиционен директор.

Тя се присъединява към „Пхеу Тай“ през 2021 г. и е назначена за лидер на партията през октомври 2023 г.

Назначението на Паетонгтарн внася свежа енергия във висшето ръководство на Тайланд. Членовете на „Пхеу Тай“ може би също таят надежда, че тя може да помогне за съживяването на политическото състояние на партията.

Таксин от своя страна стана министър-председател за първи път през 2001 г., но вторият му мандат приключи внезапно, след като правителството му беше свалено с военен преврат през 2006 г. Той се завърна в Тайланд след 15 години в изгнание през октомври миналата година, часове преди Срета да бъде избран за министър-председател.

Таксин получи разрешение да се завърне като част от голяма сделка със старите си консервативни врагове, които сега са в коалиция с „Пхеу Тай“. През юни той беше обвинен в обида на монархията. Той е най-известната фигура, срещу която са повдигнати обвинения по известния тайландски закон за вещерство, който се използва срещу политически дисиденти.

Решението от сряда за уволнението на Срета се тълкува широко и като предупреждение към Таксин, който все още доминира в „Пхеу Тай“, да ограничи амбициите си. Инглук спечели убедително изборите през 2011 г., но по-късно и тя беше дисквалифицирана от съда, а правителството ѝ беше свалено с втори преврат. В момента тя живее в изгнание

Тайланд: Бившият премиер Таксин Шинаватра се завръща след 15-годишно изгнание

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments