Засилва се дипломацията за спиране на войната Израел-Хамас

Международната дипломация, целяща да предотврати разрастването на войната в Газа в по-широк регионален конфликт, се активизира в петък

1
23
Газа, конфликт
Ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

Засилва се дипломацията за спиране на войната Израел-„Хамас“, пише „Асошиейтед прес“. Международната дипломация, целяща да предотврати разрастването на войната в Газа в по-широк регионален конфликт, се активизира в петък, когато британският и френският външен министър направиха съвместно пътуване до Израел, а преговорите за прекратяване на огъня в Катар с международно посредничество се очакваха да навлязат във втория си ден.

Новият натиск за прекратяване на войната между Израел и „Хамас“ дойде в момент, когато броят на загиналите палестинци в Газа надхвърли 40 000 души според здравните власти в Газа, а опасенията, че Иран и бойците на Хизбула в Ливан ще нападнат Израел в отмъщение за убийствата на висши лидери на бойците, останаха големи.

„Това е опасен момент за Близкия изток“, заяви британският външен министър Дейвид Лами. По думите му:

„Рискът ситуацията да излезе извън контрол се увеличава. Всяко иранско нападение би имало опустошителни последици за региона.“

Очакваше се Лами и френският външен министър Стефан Сежурне да проведат съвместна среща с израелския външен министър Израел Кац и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер.

„Никога не е късно за мир“, категоричен бе Сежурне и допълни:

„Трябва на всяка цена да избегнем регионална война, която би имала ужасни последици.“

Международните посредници смятат, че най-голямата надежда за успокояване на напрежението би била сделка между Израел и „Хамас“ за прекратяване на сраженията и осигуряване на освобождаването на израелските заложници.

Съединените щати, Катар и Египет започнаха нов кръг от преговори в четвъртък, като се срещнаха с израелска делегация в Катар.

„Хамас“, който не участва пряко в преговорите в четвъртък, обвинява Израел, че е добавил нови искания към предишното предложение, което имаше подкрепата на САЩ и международната общност и с което „Хамас“ се съгласи по принцип. Израел обвинява „Хамас“, че е добавил свои нови искания.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби нарече преговорите важна стъпка. Той заяви, че предстои още много работа предвид сложността на споразумението и че преговарящите се съсредоточават върху изпълнението му.

Представител на САЩ, информиран за разговорите в четвъртък, нарече дискусията „конструктивна“. Служителят не беше упълномощен да коментира публично и говори при условие за анонимност. Катар изтъкна, че разговорите ще продължат и в петък.

Войната започна, когато водените от „Хамас“ бойци нахлуха през строго охраняваната граница на 7 октомври, като убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха 250 души в Газа. Повече от 100 бяха освободени по време на едноседмичното прекратяване на огъня през ноември, а за около 110 се смята, че все още се намират в Газа, въпреки че израелските власти смятат, че около една трета от тях са мъртви.

Опустошителната ответна офанзива на Израел е отнела живота на 40 005 палестинци, съобщи в четвъртък Министерството на здравеопазването на Газа, без да посочи колко от тях са били бойци. Говорителят на израелските военни, контраадмирал Даниел Хагари, заяви в четвъртък, че Израел е убил повече от 17 000 бойци на „Хамас“ в Газа по време на войната, без да предостави доказателства.

Дипломатите се надяваха, че споразумението за прекратяване на огъня ще убеди Иран и ливанската Хизбула да се въздържат от ответни действия за убийството на високопоставен командир на Хизбула при израелски въздушен удар в Бейрут и на висшия политически лидер на „Хамас“ при експлозия в Техеран, за която бе обвинен Израел.

Кърби заяви, че Иран е извършил подготовка и може да атакува скоро без предупреждение или с малко предупреждение – и че реториката му трябва да се приема сериозно.

Посредниците прекараха месеци в опити да изработят трифазен план, според който „Хамас“ ще освободи заложниците в замяна на трайно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от Газа и освобождаване на палестинците, хвърлени в затвора от Израел.

Двете страни се съгласиха по принцип с плана, който президентът Джо Байдън обяви на 31 май. Но „Хамас“ предложи изменения, а Израел – уточнения, което накара всяка от страните да обвини другата в опит да провали сделката.

„Хамас“ отхвърли исканията на Израел, които включват трайно военно присъствие по границата с Египет и линия, пресичаща Газа, по която „Хамас“ ще претърсва палестинците, завръщащи се по домовете си, за да изкорени бойците.

В напомняне за това как насилието се разпространява от Газа, маскирани израелски заселници в окупирания Западен бряг нахлуха в село Джит, подпалвайки къщи и коли в четвъртък, съобщиха израелски и палестински медии. Един палестинец е застрелян, а друг е тежко ранен от заселниците, съобщиха палестински здравни служители.

Това е последното от поредицата нападения на заселници от началото на войната. На Западния бряг 633 палестинци са били убити от израелски огън – повечето при израелски набези в палестински градове и селища.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди нападението, заявявайки, че отговорността за сигурността на страната е на армията и че отговорните лица ще бъдат задържани и преследвани. Израелските военни заявиха, че са задържали цивилен, участвал в насилието, и са започнали разследване.

Възобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Засилва се дипломацията за спиране на войната Израел-Х… […]