Археолози откриха над 500 монети подножието на Стария град в Пловдив

Проучваната част е сравнително непозната от историческа и археологическа гледна точка

0
142
Археологически разкопки в Стария град на Пловдив
Разкопки. Снимка: "БТА"

Археолози от Регионалния археологически музей в Пловдив откриха близо 560 артефакта, сред които над 500 монети от различни епохи и една златна заготовка за ювелирни изделия, при спасителни разкопки в подножието на Стария град.

Проучванията се провеждат в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”, която е част от групов паметник на културата. Археологът Десислава Давидова разказа пред „БТА“, че обектът се намира на около 100 метра от Източната порта на Филипопол и вероятно представлява малка работилница, типична за възрожденските дюкяни. 

По думите ѝ обектът е типичен за Пловдив, където културните пластове достигат до значителна дълбочина – до седем метра. В конкретния случай разкопките са достигнали дълбочина от 6-6,5 метра. В хода на проучванията са разкрити различни пристроявания, датиращи от елинистическия (III-I век пр. Хр.) и римския период. Мястото е част от инфраструктурата на трасето, преминаващо през улицата, експонирана в Източната порта, и включва работилници, магазини и жилищни сгради.

Сред откритията е голямо количество керамика и монети, предимно от бронз, които предстои да бъдат реставрирани. Давидова подчертава, че за разлика от работилниците в югоизточната част на Пловдив, където се е осъществявало различно производство, тук става дума за малки занаятчийски магазинчета. Това е особено интересен район, защото трасето, върху което се намира, е използвано още от праисторическата епоха, което увеличава археологическите възможности на мястото.

Давидова отбелязва, че тази част от Пловдив е сравнително непозната от историческа и археологическа гледна точка, като новите открития допринасят за запълването на картината за развитието на селището преди римското присъствие. Проучванията са били предизвикателни поради сложната теренна обстановка – от едната страна на обекта има пропаст, а от другата – нестабилно, ниско застрояване, което е затруднило разкопките.

Съвременният насип, който археолозите разкопават, е много нестабилен и се „държи“ на един от римските зидове, който е изграден на дълбочина от седем метра. Давидова напомни, че не е случайно, че римляните са строили така, че постройките да издържат във вечността.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments