Скандал: Радев няма да назначи служебното правителство заради Калин Стоянов

Номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева бе приета с папката от президента Румен Радев в 11:00 часа днес

5
195
Горица Грънчарова-Кожарева и Румен Радев
Горица Грънчарова-Кожарева и Румен Радев. Снимка: Президентство

Номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева бе приета с папката от президента Румен Радев в 11:00 часа днес. 

„Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението за нормалното функциониране на държавата. Но най-вече да проведе честни парламентарни избори. Управлението ще бъде отново в лицето на служебен кабинет, което е ясен знак, че политическата криза не е преодоляна. Аз съм човек, за когото диалогът и уважението са много важни в моята работа. И вие това ще го видите по отношението ни в работата с институцията на президента, с Народното събрание, с политическите сили. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за преодоляване на политическото напрежение. Честата смяна на правителства засилва усещането на нестабилност и демотивира администрацията. Няма време за кредит на доверие. Действия трябват от днес. Затова взех решение основна част от членовете на настоящия служебен кабинет да ги оставя. Но и при най-малкото съмнение за непочтеност в тяхната работа, ще предприема съответните действия“, посочи Кожарева. 

По-голямата част от министрите запазват своите постове. Това са: Людмила Петкова (министър на финансите и вицепремиер по европейските въпроси), Мария Павлова (министър на правосъдието), Георги Тахов (министър на земеделието), Владимир Малинов (министър на енергетиката), Петко Николов (министър на икономиката), Атанас Запрянов (министър на отбраната), Найден Тодоров (министър на културата), Галин Цоков (министър на образованието), Росен Карадимов (вицепремиер и министър на иновациите и растежа), Виолета Коритарова – министър на регионалното развитие, Валентин Мундров (министър на електронното управление), Георги Глушков (министър на младежта и спорта). 

Новите министри в служебния кабинет ще бъдат:

Иван Кондов – служебен министър на външните работи. Петко Стефановски – министър на здравеопазването. Виктор Атанасов – министър на околната среда и водите. Валери Борисов – министър на транспорта и съобщенията. 

Радев обаче разкритикува състава на служебното правителство заради запазването на поста от Калин Стоянов. Затова той давал още малко време днес до 15:00 часа на Горица Грънчарова-Кожарева да предложи нов силов министър, защото в противен случай нямало да подпише указа за назначаване на служебното правителство. 

В отговор Кожарева обяви, че специално с МВР се е срещнала с Калин Стоянов и с цялото ръководство на ведомството. Провела е разговори със синдикатите. Всички й казали, че Стоянов е човек, който успокоява системата и отговаря на телефона си денонощно. Взимал бързи и адекватни решения. 

Като одитор аз съм научена това, което ми се говори, да го проверявам. Не случайно нося папки с документи и справки. Аз съм взела убедено решение министър Калин Стоянов е да бъде министър на вътрешните работи. 

Радев от своя страна попита: 

„Готова ли сте да се възползвате до 15:00 часа днес да ми предложите друг човек за поста?“

Кожарева бе категорична, че няма как да си промени за няколко часа решението и да предложи друг министър. Тя подчерта, че преценката е на президента. 

Държавният глава от своя страна бе категоричен, че няма да подпише указ за съставянето на служебното правителство и обяви:

„Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври!“

Владислав Панев с важни данни за нивата на язовирите у нас

Абониране
Известие от
guest

5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Горица Грънчарова–Кожарева отрече да има политическо влияние върху нея. Тя говори пред журналисти се срещна с държавния глава Румен Радев и му предложи състав на служебен кабинет. […]

trackback

[…] подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета „Кожарева„, заяви пред […]